Denník N

S koronavírusom bojujú v prvej línii. Príbehy 3 zariadení, ktoré na boj získali podporu

Zdroj: Archív OZ Odyseus
Zdroj: Archív OZ Odyseus

Vďaka finančnej podpore zabezpečili dezinfekciu aj rúška pre ohrozené skupiny.

Keď začali pribúdať chorí, boli prvými, ktorí sa vrhli do boja. Zareagovať museli prakticky zo dňa na deň. Nemocnice, komunitné centrá či občianske združenia hovoria o obrovskej podpore a solidarite ľudí. Svojou trochou im v boji proti pandémii pomáha aj Nadácia Tatra banky. Prečítajte si príbehy troch z nich.

1. Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosvelta Banská Bystrica

V boji proti koronavírusovej nákaze je kľúčovým krokom dôkladná dezinfekcia rúk. O to väčšmi to platí v zdravotníckych zariadeniach, kde sa pracovníci denne stretávajú s chorými. Najmä v začiatkoch po vypuknutí epidémie však mnohým z nich, vrátane FNsP FDR v Banskej Bystrici, dezinfekcia chýbala. Jej spotreba tu pritom vzrástla až dvojnásobne.

„Bežne využívané dezinfekčné prostriedky boli na trhu nedostupné a stále nie sú samozrejmosťou. Vďaka finančnej podpore Nadácie Tatra banky v hodnote 5 000 eur sme nakúpili  vyše 500 litrov liehu, z ktorého naše šikovné lekárničky priebežne vyrábajú dezinfekciu rúk pre celú nemocnicu,“ približuje hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Nemocnici sa aj vďaka darom firiem či nadácií darí naďalej pokrývať zvýšené náklady. Zdravotníci sa tešia nielen z finančnej, ale aj morálnej podpory, ktorej sa im v posledných týždňoch dostáva. „Vážime si, že počas tohto zložitého obdobia sa aktivizovala obrovská podpora zdravotníkom a zdravotníckym zariadeniam a spoločnosť si opäť uvedomila hodnotu zdravia a ľudí, ktorí sa o zdravie nás všetkých starajú,“ uzatvára Maťašeje.

Zdroj: Archív FNsP FDR
  1. Komunitné centrum Hermanovce

Podobne ako dezinfekcia chýbali po vypuknutí epidémie koronavírusu na Slovensku aj rúška. Kým do nemocníc či lekární sa po prvotnom výpadku dostali, sociálne slabšie komunity zostali bez ochrany. O ľudí z tejto zraniteľnej skupiny sa stará aj komunitné centrum v obci Hermanovce v Prešovskom okrese. Jej pracovníci sa rozhodli, že svojim klientom, ktorí by si kúpu pomôcok nemohli dovoliť, zabezpečia ochranné rúška sami.

„Hoci to bolo v tom čase mimoriadne ťažké, obec hneď na začiatku prijatia preventívnych opatrení zabezpečila a distribuovala do časti obce, kde žije marginalizované obyvateľstvo, cca 400 ochranných rúšok. Následne sme zabezpečili rúška aj pre ostatných obyvateľov obce,“ vysvetľuje starosta Hermanoviec Lukáš Grejták.

S financovaním rúšok pomohla komunitnému centru aj Nadácia Tatra banky, a to darom vo výške 3 000 eur.

„Veľkú časť činnosti teraz venujú pracovníčky komunitného centra šitiu ochranných rúšok a ich distribúcii. Venujú sa však aj osvetovej činnosti zameranej na zabezpečenie zvýšených hygienických opatrení,“ dopĺňa Grejták.

Zdroj: Archív Komunitného centra Hermanovce
Zdroj: Archív Komunitného centra Hermanovce
  1. Občianske združenie Odyseus

S nedostatkom ochranných pomôcok sa po vypuknutí pandémie borilo aj OZ Odyseus, ktoré pomáha ľuďom na okraji spoločnosti.

„Fakt, že sme nedisponovali dostatkom ochranných pomôcok pre našich pracovníkov, klientov a klientky ovplyvňoval aj atmosféru v tíme a celej komunite. Kým sme ešte nemali rúška pre klientov, mnoho z nich malo veľký strach z COVID-19, z toho že sa nemajú ako chrániť, keďže niektorí sú bez domova, a mali aj množstvo dezinformácií,“ približuje vtedajší stav riaditeľka OZ Odyseus Dominika Jašeková.

Vďaka podpore Nadácie Tatra banky zabezpečili respirátory a jednorazové aj bavlnené rúška. Rovnako hneď začali s preventívnymi aktivitami a veľkou informačnou kampaňou. „Informácie o víruse, o prevencii či o správnom umytí rúk a používaní rúška sme začali poskytovať od začiatku marca a neskôr sme začali aj s distribúciu rúšok a dezinfekcií,“ upresňuje Jašeková. Ako sama dodáva, OZ Odyseus je veľmi vďačné za akúkoľvek podporu, ktorú im ľudia v tomto náročnom období poskytnú.

Zdroj: Archív OZ Odyseus

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie