Denník N

Nezodpovední a tí druhí. Po dlhom čase Španieli vyšli von, mnohí sa teraz obávajú druhej vlny

Španielske deti sa mohli prvýkrát po šiestich týždňoch prebehnúť vonku. Ilustračné foto - TASR/AP
Španielske deti sa mohli prvýkrát po šiestich týždňoch prebehnúť vonku. Ilustračné foto – TASR/AP

Španielsky premiér predstavil štyri fázy postupného uvoľňovania. Už onedlho by si mohli sadnúť na terasu baru so svojimi kamarátmi.

„Dlhšie by som to nevydržala,“ povedala 45-ročná Arantxa z Barcelony, mama troch detí, po prvej prechádzke na čerstvom vzduchu po šiestich týždňoch domácej karantény.

„Keby sme bývali v dome. Alebo keby sme mali aspoň terasu či balkón. Ale nemáme. Žijeme s manželom a tromi malými deťmi v relatívne malom byte,“ vysvetlila. Ako všetkých Španielov, aj ju tvrdý lockdown krajiny zavrel doma na 42 dní.

Španielsko ako najviac postihnutá európska krajina muselo v polovici marca zaviesť extrémne tvrdé opatrenia. Pomaly im však odzváňa.

„Plán prechodu na takzvanú novú normalitu, na ktorom sme pracovali takmer mesiac, dnes schválila vláda,“ povedal premiér Pedro Sánchez na tlačovej konferencii v utorok večer. „Zvážili sme to, čo sme sa naučili na príklade z iných krajín, ale adaptovali sme to na diverzitu a realitu našej krajiny.“

Tú novú normalitu, o ktorej hovoril, by Španielsko malo dosiahnuť vraj koncom júna, ak všetko pôjde dobre. Avšak potom, ako to vyzeralo v nedeľu na uliciach, na ktoré sa prvýkrát dostali deti, to skôr vyzerá na druhú vlnu epidémie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie