Denník N

V Poľsku sa týždeň pred prezidentskými voľbami stále nevie, či sa vôbec uskutočnia

Predseda PiS a de facto líder krajiny Jaroslaw Kaczyński by chcel, aby Poliaci hlasovali poštou 10. mája. Foto - TASR/AP
Predseda PiS a de facto líder krajiny Jaroslaw Kaczyński by chcel, aby Poliaci hlasovali poštou 10. mája. Foto – TASR/AP

Z prezidentských volieb v májovom termíne sa chce stiahnuť kandidátka najsilnejšej opozičnej strany Občianska platforma.

Týždeň a pol pred prezidentskými voľbami Poliaci stále nevedia, či sa hlasovanie uskutoční v tradičnej alebo korešpondenčnej podobe a či vôbec bude v pôvodnom termíne 10. mája.

Bývalý premiér a dlhoročný predseda Občianskej platformy Donald Tusk v utorok vyhlásil, že ako volič bude voľby bojkotovať.

Zámer stiahnuť sa z volieb oznámila aj prezidentská kandidátka Občianskej platformy Malgorzata Kidawa-Blonská. Ostatní lídri opozície tento postoj kritizujú a volajú po účasti na kontroverznom hlasovaní.

Najväčší nápor bude na zamestnancov Poľskej pošty. Foto – TASR/AP

Voľby odložiť nechcú

Opozícia žiada odloženie volieb od začiatku epidémie. Poukazuje na skutočnosť, že kandidáti nemajú možnosť viesť normálnu kampaň a stretávať sa s voličmi.

Májový termín však vyhovuje súčasnému prezidentovi Andrzejovi Dudovi (nominant vládnej PiS), ktorý má v aktuálnych prieskumoch viac ako 50-percentnú podporu. Ak by sa však voľby odložili, mohlo by to byť iné. Poliaci by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie