Denník N

Epidemiologička Krištúfková z Matovičovho tímu: Bohoslužby povolíme od 6. mája, ale len pre ľudí do 60 rokov

Foto - tasr
Foto – tasr

Zuzana Krištúfková radí premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) v tíme odborníkov. Podieľala sa aj príprave plánu uvoľňovania opatrení. V rozhovore sa dočítate:

  • kedy očakáva druhú vlnu koronavírusu,
  • dokedy budeme nosiť rúška,
  • či sme zvládli Veľkú noc a pandémiu,
  • či môžeme čakať nárast úmrtí,
  • ako je to s imunitou po prekonaní ochorenia.

Posledné dni sme mali veľmi málo pozitívne testovaných ľudí, ako si to vysvetľujete?

Najviac by nás všetkých potešilo, keby to bol skutočný ústup pandémie následkom skorého prijatia opatrení, ich dodržiavania zo strany obyvateľov a prácou epidemiológov, ktorí ohraničujú šírenie vírusu opatreniami v okolí každého zisteného pozitívneho.

Praje nám aj teplé a suché počasie, ktoré ovplyvňuje prežívanie vírusu vo vonkajšom prostredí. K zníženiu cirkulácie vírusu výrazne prispieva aj nosenie rúšok, a preto vyzývam k pokračovaniu ich nosenia, ako aj k dodržiavaniu ostatných platných opatrení.

Sú nimi dodržiavanie vzdialenosti dva metre od seba, obmedzenie vzájomného stretávania a zhromažďovania sa väčšieho počtu osôb a časté umývanie rúk. Len tak si budeme istí, že nad koronavírusom vyhrávame.

Infektológ Pavol Jarčuška povedal, že je otázka, či testujeme správnych ľudí. Ako to vnímate vy? Môže byť dôvod, že testujeme viac mladých ľudí bez príznakov?

Ak vyšetrenie odporučí epidemiológ, je vždy cielené. Vyšetrujú sa úzke kontakty pozitívnych osôb, marginalizované rómske komunity aj domovy dôchodcov, rovnako aj štátne karanténne zariadenia. To sú cielené testy, ostatné nevieme ovplyvniť.

Súkromné laboratóriá vo výraznej miere stále testujú samoplatcov. Neskresľuje to údaje?

O tom, ako pandémia postihuje štát, hovorí najmä počet obetí. Je pravda, že tieto počty sú oneskorené o niekoľko týždňov. Ak sa dnes niekto nakazí, inkubačný čas, teda čas, za ktorý sa prejaví pozitivita testami, môže byť až 14 dní. Máme skúsenosti, že pacienti sú 7 až 14 dní pozitívni bez klinických príznakov.

Dokonca máme pacientku, u ktorej sa príznaky objavili sedemnásty deň potom, čo jej laboratórnym vyšetrením potvrdili prítomnosť koronavírusu. Vtedy sa začína liečba. Ak pacient vyžaduje hospitalizáciu, liečba je intenzívna, ale veľmi záleží, ako si s ochorením poradí imunitný systém.

Aj napriek pomoci zdravotníkov sa boj s chorobou po týždni, dvoch aj dlhšie nemusí skončiť dobre. To môže byť mesiac aj mesiac a pol po tom, čo sa pacient nakazil.

Na Slovensku máme momentálne 22 úmrtí, čo je veľmi nízke číslo. Môže prísť nárast úmrtí kvôli vysokým počtom nakazených pred Veľkou nocou?

Musíme počítať s tým, že k nejakým úmrtiam ešte môže prísť.

Sú dva týždne od Veľkej noci, čo je čas, keď by sa už mali prejaviť príznaky, ak sa ľudia nakazili. Zvládli sme Veľkú noc?

Celé Slovensko ju zvládlo dobre, ale musíme vytrvať. Viem, všetci sme z tých opatrení unavení. Niektorí ľudia môžu podľahnúť pocitu, že už nie je riziko ochorieť. Stretávame sa s tým, že ľudia na verejnosti prestávajú nosiť rúška. Chcem na nich apelovať, aby zotrvali, aby sme dobrý vývoj potvrdili a aby sa nám situácia nevymkla z rúk a nezhoršila sa.

Dá sa povedať, či sme pandémiu zvládli?

Určite ešte nie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie