Denník N

Test medov z lokálnych obchodov: tretina bola na úrovni cukorného roztoku

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Domáce slovenské medy radí vedec SAV medzi tri najlepšie v Európe. Aj preto by chcel zaviesť známku kvality medov, ktorá by odlíšila kvalitné medy s antibakteriálnymi účinkami od tých, ktoré sú na úrovni cukru.

V roku 2017 otestovali vedci SAV devätnásť medov zo slovenských supermarketov. Zistili, že iba dva až tri z nich sa dali považovať za biologicky aktívne. Zvyšné medy sa v procese výroby alebo distribúcie znehodnotili a išlo viac-menej o cukor.

V roku 2019 vedci SAV výskum zopakovali, tentoraz sa zamerali na drahšie medy z obchodov s lokálnymi potravinami a zdravou výživou.

Ukázalo sa, že zhruba tretina z týchto medov vykazovala veľmi slabú antibakteriálnu aktivitu, takže boli na úrovni cukorného roztoku.

Cena nezaručuje kvalitu

Hoci boli výsledky lepšie ako v prvom prípade, vyššia cena medu ani značka obchodu s lokálnymi potravinami automaticky nezaručovali, že zákazník zakúpi med s antibakteriálnou aktivitou.

„Bez výhrad neplatí, že ak je med drahší, je aj kvalitnejší,“ povedal pre Denník N mikrobiológ Juraj Majtán.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie