Denník N

Na Železnej studničke bude nová promenáda s mólami pri rybníkoch, člnmi aj lávkou cez mokraď

Nová promenáda na Železnej studničke podľa víťazného návrhu. Zdroj – Magistrát BA a MIB
Nová promenáda na Železnej studničke podľa víťazného návrhu. Zdroj – Magistrát BA a MIB

Keď aj v časoch koronakrízy cez týždeň či cez víkend prídete na Železnú studničku, je hneď jasné, že to je jedno z najobľúbenejších miest Bratislavčanov.

Teraz sa má jedna z najrušnejších častí Železnej studničky od križovatky na Kačín zmeniť. Vybudujú tam móla, bezbariérový prístup k rybníkom, pribudnú člny, do mokrade povedie drevená lávka a obnovia aj cesty a chodníky.

Mesto verí, že novú promenádu vybudujú v priebehu roku 2021.

Takmer jeden a pol kilometra promenády

Je to jeden z prvých veľkých výsledkov práce Metropolitného inštitútu Bratislava (MIB), novej organizácie, ktorá vznikla pod Matúšom Vallom. Architektonickú súťaž vyhlásil inštitút koncom minulého roka spolu s magistrátom a mestskou firmou Generálny investor Bratislava.

Zadanie znelo nájsť najlepšie riešenie predĺženia promenády od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín) popri dvojici rybníkov a ďalej cez Drieňovské lúky až takmer k Snežienke.

„Dĺžka cesty, ktorej sa architektonicko-krajinársky návrh týka, je 1,4 kilometra a celková plocha riešeného územia, bez vodnej plochy, je 31-tisíc metrov štvorcových,“ vysvetľuje Metropolitný inštitút Bratislava.

Ako by mohli vyzerať móla. Zdroj – MIB

Novú predĺženú promenádu na Železnej studničke pripraví trojica

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie