Denník N

Kočner s Jankovskou si písali aj o šéfovi združenia sudcov, Sopoliga sa funkcie odmieta vzdať

Bývalý košický sudca Juraj Sopoliga. Foto - TASR
Bývalý košický sudca Juraj Sopoliga. Foto – TASR

Juraj Sopoliga je strýko Františka Moznera, jedného zo sudcov Najvyššieho súdu, ktorí rozhodovali o Kočnerovej väzbe. Z novej Threemy vyplýva, že mafián chcel tieto rodinné väzby využiť.

Pomaly sa končí jún 2018, o päť dní sa začnú školákom prázdniny. S roky nedotknuteľným Marianom Kočnerom to už vyzerá zle, hrozí mu väzba. S kdekým si ešte vymieňa správy cez Threemu. Aj s Monikou Jankovskou spriada plán, ako neskončiť vo väzbe. Pár dní predtým ho Špecializovaný trestný súd do nej nezobral, no posledné slovo bude mať Najvyšší súd. Ostáva len málo času „zaťahať“ za tie správne nitky a ovplyvniť rozhodnutie trojčlenného senátu.

Kočner s Jankovskou vedeli presne, kto bude na Najvyššom súde rozhodovať. A ako upozornili Aktuality, z novej Kočnerovej Threemy je jasné, že nechceli nič nechať na náhodu. Zo správ zo šifrovanej aplikácie zverejnených len tento týždeň vyplýva, že pomoc chceli aj od prezidenta Združenia sudcov Slovenska Juraja Sopoligu.

Sopoliga je strýkom sudcu Najvyššieho súdu Františka Moznera, ktorý o Kočnerovej väzbe v senáte rozhodoval.

Dnes je jasné, že Kočnerovi sa senát nepodarilo ovplyvniť – 28. júna 2018 ho sudcovia poslali do väzby v prípade falšovania zmeniek a je tam dodnes. Z tohto skutku je už aj neprávoplatne odsúdený na 19-ročné väzenie. Medzičasom mu pribudla aj obžaloba z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, proces bežal aj v stredu a vo štvrtok.

Jankovská je už obvinená z korupcie a zo zasahovania do nezávislosti súdnictva a v marci aj ona skončila vo väzbe.

„Sopoliga vyriešený“

Keď sa Jankovská dozvedela, že o väzbe bude rozhodovať aj Mozner, hneď Kočnerovi napísala. „Synovec Sopoligu. Raz som mu zachránila krk.“ Zo správy nie je jasné, komu „zachránila krk“, či Sopoligovi alebo jeho synovcovi Moznerovi.

O chvíľku dostala od mafiána odpoveď: „Sopoliga vyriešený.“

To bolo 25. júna 2018. O dva dni neskôr sa Jankovská ešte raz uisťovala, či je skutočne sudca Mozner vybavený. „Ak máš M vyriešeného len cez advokáta, tak je to na drevených nohách,“ napísala mu.

Kočner ju však upokojoval, že „nie“. „Rodina to vyriešila. Strýko,“ odpísal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie