Denník N

7 dobrých správ: Budeme si môcť v lete zaplávať? Pýtali sa deti fínskej premiérky na prvej tlačovej konferencii pre mladých o koronavíruse

Fínska premiérka a členky jej kabinetu odpovedajú na otázky detí. Foto - instagram.com/sannamarin
Fínska premiérka a členky jej kabinetu odpovedajú na otázky detí. Foto – instagram.com/sannamarin

Taliansky cyklista Martinelli roznáša lieky a potraviny na bicykli, Bratislava spustila koncerty pre seniorov a košické reštaurácie spoločne pomáhajú zdravotníkom. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Bicykluje pre druhých

Taliansky cyklista Davide Martinelli využíva svoj bicykel na donášku liekov aj potravín starším ľuďom, uvádza agentúra AP.

Jeho pomoc využívajú najmä v jeho rodnom meste Lodetto v regióne Lombardsko, ktoré je najviac zasiahnutou oblasťou koronavírusu. V obci nefunguje lekáreň ani obchody s potravinami. Marinelli preto každý deň bicykluje do susedného mesta Rovato, aby vyzdvihol potrebný tovar.

„Keďže som cyklista a mám bicykel a dve nohy v celkom dobrej forme, jazda 10 kilometrov denne nie je nič hrozné,“ povedal Martinelli podľa agentúry. „Chcel som pomôcť ľuďom, ktorí ma počas sezóny vždy podporovali. Je čas im to vrátiť.“

Martinelli sa pripojil k skupine na sociálnej sieti Facebook, ktorá je určená na pomoc ľuďom v núdzi. Taliansky cyklista si podľa žiadostí určí trasu na nasledujúci deň. Pri donáške liekov alebo potravín dodržuje hygienické opatrenia a nosí rúško aj rukavice.

2. Austrália otvára pláže

Austrálska vláda sa rozhodla otvoriť ďalšie pláže. Plavcov a surferov podľa denníka Guardian privítala aj slávna pláž Bondi na predmestí Sydney.

Austrálske pláže sa zatvorili minulý mesiac v reakcii na šírenie koronavírusu, no vzhľadom na klesajúci počet nakazených sa ich úrady rozhodli postupne otvárať. Platia na nich však prísne pravidlá – nie je tam dovolené sa opaľovať, prechádzať sa ani behať. Surferi a plavci zároveň musia dodržiavať odstupy a do vody vstupovať po vyznačených cestách.

Tri austrálske pláže – Bondi, Bronte a Tamarama – budú otvorené len počas pracovných dní, cez víkendy budú naďalej neprístupné.

„Bondi nie je Bondi bez svojej pláže,“ cituje Financial Times Ivana Aha Sama, obyvateľa Sydney. „Bude príjemné, ak budem môcť dlhé hodiny strávené vo vnútri prerušiť na to, aby som sa ponoril (v oceáne – pozn. red.).“

3. Zorganizovali tlačovku pre deti

Kedy sa vrátime do školy? Budeme si môcť v lete zaplávať? Kedy sa stretneme so starými rodičmi? To je len zopár otázok, ktoré sa deti pýtali fínskej premiérky Sanny Marinovej. Tá pre ne zorganizovala historicky prvú tlačovú konferenciu o koronavíruse.

Deti vo veku 7 až 12 rokov prostredníctvom videokonferencie mohli klásť otázky aj ministerke školstva Li Anderssonovej a ministerke pre vedu a kultúru Hanne Kosonenovej.

Ministerky odpovedali na otázky detí pokojne a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie