Denník N

Nepotrebovali ani „blackout“. Južná Kórea dôverovala ľuďom a stlačila koronu na nulu

Pracovné pohovory v čase korony. Foto - TASR
Pracovné pohovory v čase korony. Foto – TASR

Južná Kórea nepristúpila k zákazu vychádzania ako Čína, vydala sa cestou masívneho testovania a vyhľadávania nakazených. V krajine dokonca zorganizovali voľby s rekordnou účasťou.

Tento štvrtok nehlásila Južná Kórea žiadne domáce prípady ochorenia COVID-19. Všetci štyria pozitívni pacienti pricestovali zo zahraničia.

V tejto východoázijskej krajine sa to stalo prvýkrát od vypuknutia epidémie pred 70 dňami. Celkový počet odhalených nákaz presahuje 10-tisíc, vyliečilo sa vyše 9-tisíc osôb. Zomrelo 248 ľudí.

20-tisíc testov za deň

Vláda už pristúpila k uvoľňovaniu niektorých opatrení a dovolila aj bohoslužby. Veriaci však musia dodržiavať rozostupy a povinnosťou je ochrana tváre.

Tento krok bol pre mnohých symbolický, pretože na šírenie nákazy malo veľký vplyv náboženské hnutie Ježišova cirkev Sinčchondži. Podľa CNN je zodpovedné za polovicu všetkých pozitívnych prípadov v krajine.

Južná Kórea mala do polovice februára len 30 izolovaných prípadov. Potom sa však objavila „pacientka číslo 31“, ktorá nakazila najmenej 40 ďalších ľudí. Odborníci ju označili za superprenášačku.

61-ročná členka kresťanskej sekty bola už s príznakmi na dvoch náboženských stretnutiach, ktorých sa zúčastnilo asi tisíc ľudí. Chorá sa zúčastnila aj svadby a konferencie.

Juhokórejskí zdravotníci otestovali 210-tisíc členov spomínanej cirkvi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie