Denník N

Dáta Googlu ukazujú, že sa vraciame do normálu, no uvoľnenie opatrení to zatiaľ neurýchlilo

Do práce stále chodíme len na 60 percent. Najmenej v Bratislave. Dvanásť grafov o mobilite a karanténe.

Minulú stredu sa spustila prvá fáza otvárania ekonomiky. Z doposiaľ zatvorených obchodov a služieb mohli otvoriť tie, ktoré neboli väčšie ako 300 štvorcových metrov. Otvorili sa aj vonkajšie trhoviská a ubytovne poskytujúce dlhodobé ubytovanie.

Ďalšia fáza sa mala spustiť 6. mája, no diskutuje sa o urýchlení otvárania ekonomiky. Ďalšie prevádzky a služby by mohli byť otvorené už najbližší pondelok.

Ako Slováci reagujú na otváranie ekonomiky, zlepšujúcu sa situáciu s pandémiou či lepšie počasie? Pozreli sme sa na najnovšie dáta o mobilite od Googlu. Na grafoch sme na lepšie porovnanie zobrazili aj hodnoty ostatných krajín V4.

Návštevy práce

Spoločnosť Google v súvislosti s pandémiou COVID-19 verejnosti sprístupňuje agregované dáta o mobilite svojich užívateľov. Dáta by mali zachytiť pohyb každého, kto používa mobil s operačným systémom Android a zároveň nezakázal posielanie informácií o pohybe.

Dáta Googlu obsahujú šesť kategórií miest a informáciu, ako sú tieto miesta navštevované v porovnaní s rovnakým dňom v týždni v období pred pandémiou. Referenčným obdobím je 3. január až 6. február.

Začneme návštevami práce.

Prvý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie