Denník N

Som Terézia Poliaková. Poviem vám, aké je tvrdo trénovať, pokaziť Nasti štafetu a schytať to od fanúšikov

S Nasťou, keď na jar 2019 oznamovala ukončenie kariéry. Foto - archív TASR/Dušan Hein
S Nasťou, keď na jar 2019 oznamovala ukončenie kariéry. Foto – archív TASR/Dušan Hein

Bola tam strašná zima. Mínus dvadsať stupňov Celzia, snežilo, fúkal vietor. Vždy, keď sme išli na tréning, naobliekali sme sa ako cibule.

Boli to podmienky, v ktorých môže vybuchnúť aj tá najväčšia svetová hviezda. A naopak, do popredia sa zas dostať menej úspešná biatlonistka.

Bála som sa, ako nízke teploty ovplyvnia môj výkon na strelnici: so skrehnutými prstami bolo oveľa zložitejšie stlačiť spúšť mojej malokalibrovky v tom správnom momente.

Moja kariéra nie je plná pamätných úspechov. Úprimne, bola som rada, keď sa mi podarilo dostať do najlepšej tridsiatky a získať nejaké body vo Svetovom pohári.

Preto som ani na olympiádu do Pjongčangu v roku 2018 nešla s veľkými ambíciami. To však neznamená, že som nebola sklamaná, keď som v šprinte skončila 83. a vo vytrvalostných pretekoch ešte o šesť miest horšie. Nenaplnila som ani tú jednu ambíciu, ktorú som si dala – skončiť lepšie ako pred štyrmi rokmi v Soči.

Našťastie som bývala na apartmáne s Nasťou Kuzminovou, s jej manželom Danielom a ďalšou biatlonistkou Betkou Majdišovou. Namiesto mojich neúspechov som sa mohla tešiť z medailí, ktoré v tých istých pretekoch brala Nasťa.

Dali sme si záležať, aby sme každú z nich aspoň nejako oslávili. Doteraz si pamätám, ako sme v miestnych obchodoch po pretekoch zháňali tortu.

Nasťa

Začiatkom apríla som oslávila svoje 31. narodeniny. Niekedy v tom období som sa rozhodla ukončiť svoju kariéru.

K rozhodnutiu možno prispelo aj to, že počas karantény som mala veľa času na rozmýšľanie.

Moje výkony sa nezlepšovali a zdravie sa mi zhoršovalo. Patrím k tým športovkyniam, ktoré museli pri tréningu skôr brzdiť. Nehovorili mi to len tréneri a ľudia z môjho okolia, ale na poplach bilo aj moje telo – pre vysokú záťaž som dokonca bola dva roky bez cyklu.

„Ak chcete mať deti, musíte spomaliť,“ povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anastasia Kuzminová

Športovci píšu

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie