Denník N

Sudca Hrubala: Tí, čo berú úplatky, sa po pozretí do zrkadla nezmenia. Treba ich vyhodiť

Ján Hrubala. Foto N - Ján Krošlák
Ján Hrubala. Foto N – Ján Krošlák

Na Špecializovanom trestnom súde sa v poslednom čase konajú porady len zriedka, málo je aj konzultácií s kolegami z Najvyššieho súdu. Ján Hrubala sa chce stať novým šéfom Špecializovaného trestného súdu a zmeniť to.

V motivačnom liste priznávate, že často spomínate na svoje začiatky. V čom je sudca Jána Hrubala z roku 1989 iný ako v roku 2020? Samozrejme, nepýtam sa na to, že ste starší.

Každý sudca vekom dozrieva a uvedomuje si možno veci z mladosti, ktoré by zrejme robil inak. V USA je vekový priemer sudcov najvyššieho federálneho súdu výrazne vyše 70 rokov. Môj učiteľ Alexander Bröstl, učiteľ uznávaný nielen mnou, bývalý sudca Ústavného súdu, hovorieval, že najlepšie práce právni teoretici napísali na sklonku života. Aby som to teda zhrnul: určite som zrelší.

Pokiaľ ide o pocity, s ktorými vstupujete do pojednávacej siene, sú tie isté? Podľahli ste rutine?

Veľmi sa snažím vyhýbať sa jej a verím, že sa mi to darí. Každý sudca vstupuje do pojednávacej siene s istým druhom bázne a to je na mieste. Nenazval by som to trémou ani strachom, toho sa treba zbaviť. Sudca si musí byť vedomý dôležitosti situácie. Už ako mladý sudca som takto vstupoval do pojednávacej siene a nič sa na tom nezmenilo. Ak cítim akési pocity rutiny, že niečo zvládnem bez väčšej prípravy, lebo som to predsa už v minulosti riešil, snažím sa proti tomu bojovať.

Prečo? Aby ste neurobili chybu?

Určite aj preto, aby sudca neurobil chybu. Rutina však zvádza aj k pohodlnosti. Starší človek dokáže byť rutinnejší. Tým, že je skúsenejší, vie si veci zjednodušiť a niekedy to môže byť na škodu veci. Niekedy je lepšie pracovať, ako keď bol človek mladý, mať entuziazmus. Rutina je v mojom ponímaní riziko.

Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Čo považujete za svoju najväčšiu chybu z minulosti?

Chyby sú tie skutočnosti, ktoré následne vyhodnocujem ako omyl. Ako nesprávne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie