Denník N

Naozaj namiesto vlády rozhodnú odborníci?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ostrakizácia všetkých, čo si dovolia polemizovať s niektorými odporúčaniami expertov, znamená v konečnom dôsledku hlásanie princípu nekritizovateľnosti samotného premiéra.

Autor je predsedom Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku

Predseda vlády často opakuje a zdôrazňuje (naposledy v rozhlasových Sobotných dialógoch), že o kľúčových opatreniach zameraných na riešenie „koronakrízy“ rozhodujú či rozhodnú odborníci a tak to až do skončenia pandémie aj ostane.

Kompetentnosť, odbornosť, zanietenosť a najlepší úmysel panelu expertov a expertiek z oblasti epidemiológie a infektológie ťažko spochybňovať. Aj vďaka ich záslužnej práci a prezieravým odporúčaniam sa na Slovensku darí pandémiu zatiaľ pomerne úspešne zvládať.

Nie je však šťastné navodzovať dojem, že tento panel, pre ktorý sa zaužívalo označenie permanentný krízový štáb, je skutočným rozhodovacím, čiže mocenským orgánom. Podľa svojho štatútu – mimochodom, schváleného vládou až 20. apríla, teda po mesiaci reálneho pôsobenia – je zbor expertov a expertiek „len“ poradným orgánom premiéra. Jeho postavenie nie je zakotvené v žiadnom zákone.

Slovensko je zatiaľ zastupiteľskou demokraciou. Mocenskými orgánmi aj v čase krízy ostávajú parlament a vláda. V čase núdzového stavu má vláda posilnené právomoci. Podľa zákona má vláda oprávnenie prijímať opatrenia na riešenie krízovej situácie, ktorými môže v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť aj niektoré základné práva a slobody. Rozhodovacím orgánom nie je ani ústredný krízový štáb, ktorý je podľa zákona koordinačným orgánom pripravujúcim návrhy opatrení a podklady na prijímanie rozhodnutí vo vláde.

Tvrdenie Igora Matoviča, že rozhodujú jeho poradcovia a poradkyne, v skutočnosti neznamená nič iné, len že rozhoduje on sám. Lenže vláda je kolektívny orgán. Slovo premiéra má určite veľkú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie