Denník N

Nemajú nárok na ošetrovné ani na zlúčenie rodín, pandémia zvýraznila nerovnosť LGBTI ľudí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mnohé páry rovnakého pohlavia uviazli na opačných stranách hranice. Dokonca aj tie páry, ktoré sú zosobášené, Slovensko totiž sobášne listy dvoch žien alebo dvoch mužov neuznáva.

Anna Symington-Maar s manželkou žijú na Slovensku a vychovávajú tu aj dieťa, no neplatia pre nich rovnaké pravidlá ako pre heterosexuálne rodiny. Slovensko totiž ich manželstvo a ani rodný list ich dieťaťa neuznáva.

Keď si Symington-Maar podala žiadosť o ošetrovné, zamietli jej ju. Jej manželke nárok na ošetrovné uznali. Ich dieťa má pritom na rodnom liste obe ich mená.

Ako si úrad vybral, ktoré z dvoch mien na rodnom liste bude akceptovať a ktoré nie? „Máme rakúsky rodný list, lebo malý sa narodil v Hainburgu. V liste sú kolónky matka/rodič a otec/rodič. Tak si povedali že iba matka/rodič môže brať OČR, lebo otec/rodič nie je platné, pretože tam je napísaná žena,“ vysvetľuje logiku úradov Symington-Maar, spoluzakladateľka iniciatívy Teach for Slovakia pomáhajúca deťom zo znevýhodneného prostredia.

Podobný problém dnes zažíva aj právnička Lucia Plaváková. Spolu s partnerkou vychovávajú trojročnú dcéru. „Pri ošetrovnom sa nemôžeme dohodnúť, ako nám to viac vyhovuje, kto bude s dcérou a kto bude ďalej pracovať, ako je to v prípade iných rodín,“ hovorí Plaváková, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za koalíciu PS/Spolu.

Rodiny, kde sú rodičmi dve ženy alebo dvaja muži,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    LGBTI+

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie