Denník N

Vláda pri víruse v osadách stále improvizuje. Napätie stúpa, poučme sa

Osada v Krompachoch je pod dohľadom polície. Foto – TASR
Osada v Krompachoch je pod dohľadom polície. Foto – TASR

Prípadným ďalším vlnám by sme už bezpodmienečne mali čeliť lepšími nástrojmi, aké máme dnes.

Autor je bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity

Celoplošná karanténa rómskych osád v okrese Spišská Nová Ves nariadená 8. apríla sa pomaly zužuje. Z izolovaných lokalít sa už z obkľúčenia vymanila osada v obci Bystrany, tri lokality v meste Krompachy, ako aj osada Dobrá Vôľa pri Žehre (ktorá je administratívne časťou Spišských Vlách). V karanténe však stále ostáva reťaz priľahlých osád pri obci Žehra, spolu niečo vyše dvetisíc ľudí. Karanténa vznikla improvizovane, nerešpektujúc ani odporúčania odborníkov, ani plán samotnej vlády. Jej postupné uvoľnenie je tak výhrou nad problémom, ktorý bol vo veľkej miere vytvorený umelo a zbytočne.

Nedostatky karanténnych opatrení, ktoré sa zdali byť iba počiatočnými chybami nepripravenosti, sa medzičasom ustálili bez väčších opráv. V Žehre sa stále nevytvorila zonácia karantenizovaných území – rozdelenie lokalít na viaceré oblasti podľa ich funkcie. Nakazení ľudia stále nie sú oddelení od zdravých. Informovanosť je nízka. Logistika stále pokrivkáva. Nebyť externej pomoci charít, firiem a mimovládnych organizácií, veľa rodín v karanténe by malo problémy aj so základnou výživou.

Napätie stúpa na oboch stranách pásky rozdeľujúcej izolované územie od ostatných častí krajiny. Došlo aj k prvému vážnejšiemu incidentu: policajt podľa všetkého zbil deti v lokalite Stará Maša v Krompachoch. Píšem „podľa všetkého“, lebo napriek posolstvám niekoľkých očitých svedkov polícia avizuje, že sa skutok stať nemusel. Stará Maša, kde, mimochodom, ani pred, ani počas karantény nenašli ani jeden (!) pozitívny prípad, je teraz už mimo karantény.

Konflikt v Krompachoch ukazuje slabinu vládnych opatrení, a to aj pri naozaj vysokom výkone armády a polície. Situácie, v ktorých ostro rozdelíme strážcov a strážených, totiž nevyhnutne vedú ku konfliktom. V prípade marginalizovaných komunít, kde sú vzťahy s políciou krehké aj v najlepších časoch, celoplošné karantény môžu byť rozbuškou pre vznik serióznych napätí.

Preto sa na celom svete, ak je to možné, využíva skôr princíp „community policing“, teda komunitnej poriadkovej služby. Ide o integráciu členov polície do komunity a naopak – členov komunity do poriadkových zložiek. Na Slovensku sa to deje formou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie