Denník N

Premiér Cigánov, expremiér rasistov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pýtajme sa, kde berie Robert Fico, ktorý sa zastával rasistických rečí Mazureka, drzosť hovoriť o Igorovi Matovičovi ako o premiérovi Cigánov.

Keď sa pred pár týždňami uzavrelo päť rómskych lokalít do kolektívnej karantény pod dozorom polície a armády, Smer čušal alebo to voľky-nevoľky schvaľoval. Také opatrenia sú na prvú signálnu v súlade s DNA strany, ktorá sa z neznámych príčin nazýva sociálna demokracia.

Represie, obušky, razie.

Tieto tri slová vystihujú politiku troch vlád Smeru voči marginalizovaným rómskym komunitám. Akokoľvek mohol byť niektorý zo splnomocnencov schopný (Ábel Ravasz), z  fackovacieho panáka sa mu do pozície strojcu akceptovaných racionálnych politík v oblasti vzdelávania, bývania, zamestnania či zdravotného stavu tejto populácie prepracovať nepodarilo.

Písať o cynizme Fica je už strata času. No ak predseda jedinej donedávna ako-tak demokratickej opozície vyjde s kŕdľom svojich verných na tlačovku na parlamentné schody počas rokovania o programovom vyhlásení vlády, ako sa to stalo vo štvrtok, oplatí sa ho počúvať.

Fico zaútočil na najnižšie ľudské pudy spôsobom, akým to nerobia ani fašisti. Príklad? Keď poslanec Mirolav Suja (ĽSNS) vo víkendovej televíznej debate hovoril o Cigánoch a upozornili ho, že sa povie Rómovia, opravil sa. Cigáni, pardon, Rómovia, zamrmlal si. Fico neurobil ani to. V tej istej diskusii podpredseda Smeru Juraj Blanár ešte pritvrdil a vyhlásil, že „zatiaľ ani jeden Róm nezomrel, na rozdiel od dôchodcov“.

Označenie Cigán je už desiatky rokov v slušnom verejnom jazyku (s výnimkou umeleckých diel) neprípustné. Je vnímané nielen ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie