Denník N

Populistickí, neskúsení, starí, leniví a bezpohlavní

Béla Bugár ako jeden z mála „eurohujerov“, ktorí dokonali s Dzurindom a Ficom to harakiri v októbri 2011, nepochopil, že je dnes lepšie mlčať. Tí chytrejší to chápu a neznižujú svoj koaličný potenciál.

Autor je podpredseda SaS

Iste, komunikačnú stratégiu si volí každý sám. Ale predseda strany Most-Híd môže dosiahnuť, že po marci „to nakoniec dáme“ práve bez jeho strany. Alternatíva voči Smeru – KDH, Sieť, Most, ktorú ako mantru opakujú predstavitelia jeho strany, má totiž zásadný nedostatok – chýbajú jej potrebné čísla. Vedľajším zistením navyše je, že potenciálni partneri z KDH a zo Siete sa k tejto iniciatíve stavajú vlažne. V KDH vedia zrejme lepšie rátať a v Sieti predsa chcú vymeniť „starých“ politikov. Z tohto pohľadu je Béla Bugár politik zo slovenského demokratického praveku.

Pokiaľ bude predseda Mosta neustále „vyraďovať“ – dnes Matoviča, zajtra populistických a neskúsených politikov, pozajtra bohviekoho –, zostane mu ako reálny partner len Smer. A v tom prípade by bolo čestné z jeho strany to otvorene povedať: „Milí voliči, áno – naša vláda so Smerom nie je science fiction, ale reálna možnosť.“

Podstatné sú reformy

Z toho, že SaS odhadla vývoj situácie v Grécku presne a stavala sa proti subvencovaniu Grécka cez euroval , sa Slovensko dnes nenaje a nehodláme na tom ani stavať v kampani. (Pravdou však je, že ak sa nepoučíme, budeme ako krajina stále len strácať.) Treba sa teda pozerať dopredu a my v SaS sme pripravení spolupracovať s každým, kto má o spoluprácu záujem. Samozrejme, okrem vládnej strany Smer, ktorá priviedla Slovensko do morálneho a ekonomického úpadku, zdevastovala podnikateľské prostredie a ponorila krajinu do bahna korupcie a klientelizmu.

Bloger Samo Marec v jednom zo svojich článkov znosil Bélu Bugára pod čiernu zem. Obvinil ho z toho, že nerobí nič, že je bez názoru, že je dokonalým reprezentantom bezpohlavnosti. Dokonca ho nazval „prázdnou nádobou, ktorá znesie akýkoľvek obsah, hoci väčšinu času zostáva prázdna“.

Nechcem byť na kolegu Bugára taký tvrdý. Môžeme sa donekonečna prieť o to, kto je populistický, kto neskúsený, kto „starý“, kto lenivý, kto bezpohlavný a kto povalil vládu, nepovedie to k ničomu. To, čo Slovensko dnes potrebuje, je spolupráca a ekonomické reformy. Konkrétne riešenia v konkrétnych krokoch.

Nestačí dnes povedať, že „my pomôžeme podnikateľom“. To je to známe „chceme svetový mier“. Treba sa jasne k občanom vyjadriť a zaviazať – tak napríklad, ak budeme mať mandát, zrušíme povinnú pracovnú zdravotnú službu, zrušíme daňové licencie, zrušíme povinnosť podnikateľa odviesť DPH za neplatiča – dodávateľa a podobne.

Nestačí deklarovať, že „budeme bojovať proti korupcii“. Aj to je „báchorka“ na tému svetový mier. Takisto sa treba zaviazať konkrétnymi riešeniami, opäť príklad – zakážeme pri verejnom obstarávaní utajovanie obchodných zmlúv na základe obchodného tajomstva, zavedieme zverejňovanie zoznamu lekárskych výkonov hradených zo zákonného zdravotného poistenia a podobne.

Aby sa na Slovensku dalo podnikať, pracovať a žiť

Strana Sloboda a Solidarita pred niekoľkými dňami predstavila svoj nový ekonomický program s názvom „Agenda 2020“.  Jeho autori v zložení Sulík, Kiššová, Mihál, Jurzyca, Rajtár a Galko aj so svojimi tímami na ňom pracovali niekoľko mesiacov a sme presvedčení, že ponúkame kvalitnú programovú alternatívu. Slovensko potrebuje znížiť dane, zreformovať odvody, odbúrať záťaže a bariéry v podnikaní, obmedziť štátnu byrokraciu a znížiť korupciu.

Agenda 2020 obsahuje 150 konkrétnych riešení, rozložených na celé 4-ročné volebné obdobie, ktoré sú prepočítané tak, aby vcelku boli rozpočtovo neutrálne. Teraz budeme hľadať programový prienik s pravicovými politickými stranami, ktoré oslovíme na spoluprácu a budeme sa ich snažiť získať pre tieto riešenia.

Bez SaS po marci 2016 reformná vláda nevznikne. Nielen preto, že čísla nepustia, ale aj preto, že pri všetkej skromnosti má SaS v sebe silný reformný potenciál, ťah na bránu. A práve spolupráca strán, ktoré majú seriózny záujem naštartovať reformy a vyviesť Slovensko z prešľapovania na mieste, by mala byť prioritou. Nie dohadovania sa o tom, kto je skúsený, kto starý a kto bezpohlavný. Aby sa na Slovensku dalo dobre podnikať, pracovať a pokojne žiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie