Denník N

Prečo sa Soňa Peková mýli? Jej testy majú nedostatky, podľa vedca z SAV šíri konšpiračné teórie

Soňa Peková. Reprofoto – DVTV
Soňa Peková. Reprofoto – DVTV

Aktualizované 28. 8. 2020: Soňu Pekovú v Česku obvinili z finančných podvodov, hrozí jej až desať rokov väzenia.

Testy molekulárnej biologičky Sone Pekovej mali viacero nedostatkov a ich použitie v krízovom štábe zavrhli. Denník N oslovil dvoch vedcov, aby zhodnotili Pekovej tvrdenia o pôvode vírusu a údajnej neúčinnosti vakcíny proti novému koronavírusu.

Hviezdou dezinformačnej scény v Česku a na Slovensku je molekulárna biologička Soňa Peková z Tilia Laboratories.

Po prvý raz na seba upozornila v marci, keď hovorila o tom, ako česká vláda odmietla jej test na nový koronavírus, hoci je – ako deklaruje – lacnejší a jednoduchší ako konkurenčné testy.

Neskôr začala hovoriť aj o tom, že nový koronavírus SARS-CoV-2 nie je prírodného pôvodu a unikol z čínskeho laboratória. Najnovšie zaujala tvrdením, že efektivita vakcíny proti novému koronavírusu sa blíži nule alebo bude veľmi nízka, keďže vírus veľmi rýchlo mutuje.

V rozhovore pre Český rozhlas povedala, že nové vakcíny sa robia iba preto, „aby sa niečo robilo a ľudia neboli vydesení“. Pre konšpiračný časopis Zem a vek v tejto súvislosti hovorila o „masírovaní ľudí“ a „farmaceutickej loby“.

Vyjadrenia českej vedkyne patria na sociálnych sieťach medzi najšírenejšie, aj preto sa na ne Denník N pozrel bližšie. Oslovili sme molekulárneho biológa z UK a virológa z SAV.

Horší test

Začnime pri Pekovej teste, ktorý je určený na detekciu vírusovej RNA (genetická informácia) metódou RT-PCR.

Dodajme, že okrem tohto typu testu existujú ešte ďalšie dva základné typy testov – na detekciu antigénov vírusu a na detekciu protilátok, ktoré si telo vytvára, keď bojuje s infekciou.

Peková test ponúkla aj slovenskému krízovému štábu. „Ak bude kolegom zo Slovenska vyhovovať, je im plne k dispozícii, zadarmo a s plnou podporou z našej strany,“ cituje Investigace.cz českú vedkyňu.

Na žiadosť premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa na krízovom štábe o teste naozaj hovorilo, pre Denník N to potvrdil molekulárny biológ Tomáš Szemes, ktorý sa rozhovorov zúčastnil.

Po odskúšaní na reálnych vzorkách však test zavrhli. „Z dvanástich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie