Denník N

Ako s deťmi prežiť koronakrízu. A potom aj naplnený spoločný život

Foto - public domain
Foto – public domain

Pri nútenom prepájaní home officeu a výchovy detí môže pomôcť kniha psychoterapeutky Philippy Perryovej.

Ráno vás zobudí dieťa, veselo skáčuce po posteli. Hneď si uvedomíte, čo vás opäť čaká: zmysluplne vyplniť potomkovi deň, popritom sa venovať práci, byť príčetný voči ostatným členom rodiny a pokúsiť sa vyčarovať aj nejaký čas pre seba.

Obmedzenia koronavírusu sú výzvou pre rodinu. Schopnosť komunikovať s deťmi, rozumieť im, reagovať na ich potreby a zvládnuť s nimi priebeh dňa – to všetko sa dnes deje na oveľa intenzívnejšej úrovni.

Niekto to môže vnímať ako možnosť bližšieho kontaktu a vzájomného spoznania. Môže to však znamenať aj zvýšenú záťaž, pocit nezvládania výchovy a zaobchádzania s deťmi. Otázky rodinného spolužitia nadobúdajú novú kvalitu a s tým rastie aj potreba orientácie a správneho nasmerovania.

Kto by hľadal oporu v odbornej literatúre, tomu sa ponúka kniha psychoterapeutky Philippy Perryovej The Book You Wish Your Parents Had Read and Your Children Will Be Glad That You Did (2019, česky Kéž by to naši četli – kniha pro každého rodiče).

Rozšafný názov môže zaváňať marketingom. No obrovské množstvo pozitívnych reakcií na knihu a aj veľký záujem o autorku v čase koronakrízy lákajú k bližšiemu nahliadnutiu. Pomôže nám pani Perryová s deťmi v karanténe?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Koronavírus

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie