Denník N

Vírusy a Biblia

Mojžiš vedie Izraelitov z Egypta, József Molnár (1861). Foto - Wikimedia
Mojžiš vedie Izraelitov z Egypta, József Molnár (1861). Foto – Wikimedia

Vďaka Biblii som pochopil, že na nový život ešte musíme počkať.

Autor je psychiater

Keď som bol malý a vo svete sa stalo čosi nepríjemné, starý otec zobral z police Bibliu a so starou mamou spoločne čítali Sväté písmo. Pamätám sa, že ho čítali aj v rokoch 1956 a 1968. Podľa starého otca je totiž všetko zlé, čo sa môže ľudstvu stať, napísané v Biblii. Nový zákon je zas nádej na pokračovanie.

Keď sa u nás zaviedla karanténa, aj ja som automaticky siahol po Biblii. Otvoril som ju pri odchode Izraelitov z Egypta a pri desiatej rane som sa dostal do súčasnosti. Aká hrozná epidémia mohla vyčíňať v krajine faraónov, že zomrel každý prvorodený syn? A prečo zomierali len Egypťania?

Viem, že Biblia odpovedá aj na tieto otázky, no mňa zaujímajú detaily. Zrejme aj epidemiológovia by chceli vyriešiť túto záhadu. Po exode nasledovalo štyridsať rokov strastiplného putovania. Predstavte si, boli len stovky kilometrov od Kanaánu, a predsa štyridsať rokov blúdili púšťou. A namiesto toho, aby boli Bohu vďační za to, že ich vyviedol z egyptského otroctva, len čo sa im naskytla príležitosť (počas štyridsiatich dní, keď bol Mojžiš na hore Sinaj s Hospodinom), Boha zradili a začali sa modliť k zlatému teľaťu.

U židov sa našli už aj stopy „rodinkárstva“. Vodcom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie