Denník N

Hlasovanie na dvore, pre starších zastupiteľov respirátory. Ako fungujú malé a veľké parlamenty počas koronakrízy

Rokovanie Mestského zastupiteľstva v Poprade. Foto - Facebook/Mesto Poprad
Rokovanie Mestského zastupiteľstva v Poprade. Foto – Facebook/Mesto Poprad

Zastupiteľstvá vymýšľali, ako usadiť poslancov s 2-metrovými odstupmi. So sociálnym dištancom si poradil aj nemecký Bundestag, v slovenskom parlamente mali k sebe poslanci bližšie.

Pandémia koronavírusu ovplyvnila v posledných týždňoch veľkú aj malú politiku – nielen témami, ale aj prakticky. Primátori, starostovia a radní sa naučili pracovať cez videoporady, odborné komisie zasadali cez aplikáciu Zoom, zastupiteľstvá sa odkladali.

Ale nie vždy to išlo a vtedy museli byť lokálni politici kreatívni. Ako odhlasovať nevyhnutné nariadenia a pritom dodržiavať hygienické opatrenia či nariadenia o povinných odstupoch? Napríklad aj rokovaním zastupiteľstva na dvore, ako to začiatkom apríla predviedli vo Vrábľoch.

V Poprade sa miestni zástupcovia zišli v športovej hale, v Bratislave sa rokovalo v Starej tržnici, v Košiciach rozdávali poslancom nad 50 rokov kvalitné respirátory, aby boli lepšie chránení pred vírusom. A v bratislavskom Ružinove pred zasadnutím zastupiteľstva to, či sa poslanci nenakazili, dokonca zisťovali orientačnými rýchlotestami.

Búrlivo to miestami vyzeralo v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie