Denník N

Nový N magazín opisuje, čo nás čaká po korone. Obsahuje aj špeciálne vydanie časopisu Nota Bene

Najnovšie vydanie N magazínu vyšlo v pondelok 4. mája. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Je to krásne. Prázdne ulice miest.

New York, Londýn, Berlín, Rím, Benátky, Bratislava a vlastne všetky mestá sveta. Naraz a úplne vyľudnené. Bez ľudí ich nepoznáme. Tak ich však môžete vidieť v najnovšom N magazíne.

Zrazu sa všetky tie miesta, ktoré sú normálne preplnené turistami, menia na tiché a nádherné monumenty. Tak ako ich architekti naplánovali. Zrazu vynikne krása námestí a ulíc.

Zdajú sa mi krajšie ako kedykoľvek predtým. Asi aj preto, že po rokoch slobodného cestovania tam nemôžem ísť. Asi aj preto, že ísť do mesta je teraz vôbec malý zázrak a tak trochu dobrodružná výprava.

Hľadať krásu v ťažkých časoch korony je stále dôležitejšie. Svet, ktorý sa scvrkol na obývačky a kuchyne, telefonáty a videokonferencie, pozdravy lakťom a bozky očami, sa intenzívne zmenšuje a môže byť aj smutný, šedivý a opustený. Vidieť napriek tomu krásu je liek, šanca na záchranu a hlavne nádej, že jedného dňa bude zasa lepšie.

V najnovšom vydaní N magazínu sme sa pokúsili napísať, čo o korone vieme. Odkiaľ prišla a ako sme sa v minulosti s podobnými chorobami vyrovnali. Hľadali sme tiež aspoň náznaky odkazov, ako by sa svet mohol vrátiť do normálu.

Nie je to však obyčajný magazín. Vnútri nájdete aj špeciálne vydanie časopisu NOTA BENE, ktorý za normálnych okolností predávajú na uliciach ľudia bez domova. Ulice sú však prázdne. Sú krásne, ale prázdne.

Nový N magazín tak azda prináša okrem zaujímavého čítania a krásnych fotografií aj silný odkaz, že nie všetci sa môžu skryť do svojich bytov a z okna pozorovať to ticho. Myslime na to.

Želám príjemné čítanie.

Matúš Kostolný
šéfredaktor

Výber fotografií z časopisu

Berlín. Foto – Adobe Stock

Budapešť. Foto – Adobe Stock

Los Angeles. Foto – Adobe Stock

Praha. Foto – Adobe Stock

Fotografie ďalších prázdnych miest tu

Najnovšie vydanie N magazínu vyšlo v pondelok 4. mája. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie