Denník N

Školy ostávajú zatvorené a je to problém. Rodičia nepracujú, učitelia majú krátené platy a súkromné škôlky krachujú

Školy, koronavírus, Nemecko, ilustračné. Foto - TASR / AP
Školy, koronavírus, Nemecko, ilustračné. Foto – TASR / AP

Školy a škôlky zostávajú zatvorené, vláda ich otvorenie ponechala až na štvrtú fázu, bez bližšieho dátumu otvorenia.

Keď premiér Igor Matovič v pondelok predstavoval uvoľňovanie opatrení, mnohí dúfali, že sa v stĺpci 2. a 3. fázy objavia aj škôlky alebo školy a budú sa môcť otvoriť aspoň v obmedzenej prevádzke. Nič také sa však nekoná a nie je jasný ani termín, kedy by sa mohli otvoriť.

Premiér rozhodnutie zdôvodnil tým, že rozšírenie otvorenia obchodov, hotelov či iných prevádzok je také zásadné, že školy by boli rizikom navyše. „Otvoriť školy a škôlky, hoci aj v malej miere, by bolo v tejto chvíli príliš veľké riziko,“ vysvetlil premiér Matovič.

Dodal, že k otvoreniu škôlok budú tento a aj budúci týždeň rokovať, pretože podľa Matoviča bude musieť byť toto rozhodnutie presné a opatrné ako chirurgický rez. „Aj my sme boli škôlkari, soplíky boli hocikde. Z pohľadu chrípky či žltačky sú škôlky najskôr ohniskami nákazy.“

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v rozhovore pre TASR potvrdil, že v pondelok o otváraní škôl už diskutoval s epidemiológmi.

Kým väčšina rodičov a učiteľov sa zmierila s tým, že do škôl sa vrátia deti až v septembri, dobré štatistiky koronavírusu prebudili nádej, že by sa školy mohli otvoriť ešte v máji.

Odporúčajú to aj experti z iniciatívy Korona:fakty, ktorú vedie bývalý politik Miroslav Beblavý. Až 49 percent odborníkov si myslí, že školy by sa mali otvoriť v máji, kým len 24 percent by bolo za otváranie v septembri.

Premiér Matovič nechcel povedať žiadny termín, dokedy chce vláda o školách vôbec rozhodnúť. Zopakoval, že vláda bude čakať minimálne dva týždne, kým pristúpi k ďalšej fáze, aj to len ak budú hodnoty nakazených pribúdať do 50 denne.

Čas sa kráti, znovuotvorenie škôl má zmysel, ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie