Denník N

Nariadenie, ktorým polícia uzavrela hranice, zrejme neexistuje, povinná štátna karanténa môže byť protiústavná

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

K nariadeniu sa nevie dostať ani ombudsmanka Mária Patakyová, ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) preto napomenula listom.

Pred mesiacom začala polícia spolu s armádou posielať ľudí vracajúcich sa zo zahraničia automaticky do štátnej karantény a cudzincov zasa otáčať na hraniciach. Dodnes však nie je jasné, kto presne takéto nariadenie vydal, a nedá sa dopátrať ani k jeho presnému zneniu.

Viacero právničiek a právnikov, iniciatív a aj ombudsmanka preto upozorňujú na to, že štát možno na hraniciach koná nezákonne.

Podobné pochybnosti sa objavili aj pri nákupnom čase vyhradenom len pre seniorov. Preverili sme preto viaceré opatrenia, ku ktorým sa objavili verejné výhrady, a zisťovali sme, či sú oprávnené.

Neexistujúce nariadenie

Na Slovensku v súčasnosti platí zákaz vstupu cudzincov na Slovensko. Ministerstva vnútra sme sa spýtali, na základe akého nariadenia alebo dokumentu polícia a armáda na hraniciach postupuje. Ministerstvo nás odkázalo na dokument vlády z 11. marca, keď vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu. Na základe tohto dokumentu mohol ústredný krízový štáb prijímať opatrenia, ktorými bude chrániť život, zdravie, majetok a zmierňovať následky mimoriadnej udalosti. Ide teda o opatrenie prijaté vládou Petra Pellegriniho, vláda Igora Matoviča nastúpila 21. marca.

Ústredný krízový štáb deň nato, teda 12. marca, rozhodol o tom, že od 13. marca zastaví medzinárodné vlakové, autobusové aj letecké spojenia, zaviedol povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých ľudí vracajúcich sa zo zahraničia a zákaz vstupu cudzincov bez trvalého alebo prechodného pobytu na Slovensku.

Problém je v tom, že ministerstvo vnútra ani ministerstvo zahraničných vecí nevedia poslať dokument, v ktorom sa o týchto nových pravidlách píše. Dozvedeli sme sa o nich len z tlačovej konferencie a z tlačovej správy.

Ministerstvo nám namiesto tohto dokumentu poslalo len link na dve tlačové správy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie