Denník N

Kľúčová otázka pri otváraní škôl: ako veľmi šíria deti koronavírus?

V škôlkach nemusia deti nosiť rúška. Ak rodičia chcú, môžu ich v triede mať. Ilustračné foto - TASR
V škôlkach nemusia deti nosiť rúška. Ak rodičia chcú, môžu ich v triede mať. Ilustračné foto – TASR

Deti sú rovnako infekčné ako dospelí, tvrdia v novej štúdii nemeckí odborníci. Švajčiarski lekári či štúdia z Austrálie hovoria opak.

Bol to jeden z prvých známych prípadov nákazy v Európe. Vo francúzskych Alpách sa v januári počas lyžovačky infikovala jedna britská rodina. Nový koronavírus dostal aj ich 9-ročný syn, u ktorého sa prejavili mierne príznaky.

Kým sa na to prišlo, chlapec stihol absolvovať jednu hodinu lyžiarskeho kurzu a navštívil tri miestne školy. Ani u jedného zo 73 otestovaných ľudí, s ktorými bol v kontakte, sa nezistil koronavírus. Medzi nimi boli deti zo škôl aj jeho dvaja súrodenci.

Príbeh, ktorý spomína magazín Science, nemá veľkú vedeckú výpovednú hodnotu, keďže môže ísť o náhodu. No objavilo sa niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že deti by skutočne mohli menej prenášať nový koronavírus.

Na druhej strane, niektoré iné štúdie to skôr popierajú a aj samotní vedci sa o to momentálne sporia. Pri otváraní škôl v Európe aj na Slovensku môže ísť o kľúčovú otázku.

Doteraz vieme, že deti infekciu SARS-CoV-2 zvládajú oveľa lepšie ako dospelí, často bez príznakov. Ako veľmi však šíria vírus?

Objatie pre starých rodičov

Minulý týždeň v tomto smere zaujali odborníci zo Švajčiarska. Doktor Daniel Koch, šéf oddelenia infekčných chorôb Federálneho úradu verejného zdravotníctva, na tlačovej konferencii povedal, že starí rodičia sa už nemusia báť objatia od ich vnúčat do 10 rokov, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie