Denník N

Prvý prípad koronavírusu mali Francúzi už v decembri. O mesiac skôr, ako si mysleli

Ilustračné. Foto - tasr/ap
Ilustračné. Foto – tasr/ap

Spätné testovanie ukázalo, že ochorenie COVID-19 sa šírilo v Európe aj v USA oveľa skôr. Pacient vo Francúzsku sa zrejme nakazil od manželky, ktorá pracovala neďaleko medzinárodného letiska.

Krátko po Vianociach diagnostikovali Amirouchovi Hammarovi v nemocnici pri Paríži zápal pľúc. Mal teplotu, suchý kašeľ a problémy s dýchaním. Teda hlavné príznaky koronavírusu.

Doktori v Európe však v tom čase nové ochorenie nepoznali. Koncom decembra hlásila Čína len neznámu príčinu zápalu pľúc vo Wu-chane.

Medzitým sa ochorenie COVID-19 rozšírilo po Európe a vo Francúzsku si vyžiadalo viac ako 25-tisíc obetí.

Lekár Yves Cohen, ktorý Hammara prijímal na pohotovosti, znova otestoval jeho vzorky a zistil, že 43-ročný pacient mal už 27. decembra koronavírus. To teda znamená, že COVID-19 sa do Francúzska dostal o takmer mesiac skôr než sa predpokladalo.

Prvé prípady francúzske úrady evidovali 24. januára, pričom dvaja nakazení boli v čínskom Wu-chane a tretí bol blízky príbuzný jedného z nich.

„Znamená to, že vírus bol na francúzskom území už koncom decembra. Nie je to znepokojujúce, pretože podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol v Číne už 8. decembra alebo skôr. Vzhľadom k pravidelným cestám do zahraničia je normálne, že sa vírus objavil takto skoro aj vo Francúzsku,“ povedal pre denník Le Parisien šéf infekčného oddelenia v Avicenne Olivier Bouchaud.

24 pacientov a jeden pozitívny

Cohen pre stanicu BFMTV vysvetlil, že si nedávno opäť prechádzal záznamy pacientov, ktorých prijali v decembri a januári s príznakmi chrípky v nemocniciach Jeana-Verdiera pri Paríži a v Avicenne, kde vedie pohotovosť.

V laboratóriu opäť otestovali vzorky 24 pacientov, ktorí mali negatívny test na chrípku.

„Znovu sme otestovali výtery z nosa, ktoré sme v tom čase robili v súvislosti s inou diagnózou, aby sme sa pokúsili nájsť stopy koronavírusu,“ vysvetlil s tým, že testy ukázali, že jeden z nich bol pozitívny.

„Otestovali sme to ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie