Denník N

Matovič by mal pochopiť, že ako premiér Slovenska je nositeľom istého kultúrneho odkazu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nová generácia kresťanských politikov sa nevyhne politickej konfrontácii s metódami vládnutia súčasného premiéra.

Autor je publicista a bývalý politik

Prvá ponovembrová generácia kresťanských demokratov vychádzala z tradície disentu na Slovensku, ale dozrela na politikov v politickej konfrontácii s Vladimírom Mečiarom a mečiarizmom. Tá konfrontácia nebola ideová, Vladimír Mečiar sa uchádzal o priazeň kardinála Korca, chcel stáť pri prijatí základnej zmluvy s Vatikánom, rovnako chcel založiť katolícku univerzitu. Tá dlhodobá konfrontácia kresťanských demokratov vychádzala zo spôsobov politiky Vladimíra Mečiara.

Prvé iskrenie nastalo, keď dal Vladimír Mečiar v októbri 1990 KDH verejne ultimátum, že minister vnútra za KDH Anton Andráš musí do 31. októbra odstúpiť. Vedenie KDH s tým nakoniec súhlasilo, ale chcelo to urobiť po zasadnutí rady KDH, čím by sa o niekoľko dní prekročil termín ultimáta. Vladimír Mečiar to odmietol a 1. novembra mi ako predsedovi SNR priniesol svoju abdikáciu, v ktorej okrem iného napísal, že mu ostal už len ľud, a potom sa stratil. Konfrontácia s politikou Vladimíra Mečiara sa stupňovala, až v roku 1998 nadobudla už nezmieriteľnú podobu.

Teraz nastupuje na politickú scénu nová generácia kresťanských politikov, ktorá s disentom už nemá osobnú skúsenosť. Kresťanskí politici sú vo viacerých vládnych stranách, najviac však v OĽaNO. Niektorí z nich hovoria, že žiadny vládny program v doterajšej ponovembrovej histórii nebol taký kresťansko-konzervatívny ako tento. Predseda OĽaNO a premiér Igor Matovič sa jasne hlási ku kresťanskej orientácii a k posilneniu kresťanského programu na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie