Denník N

Rúška budeme nosiť ešte dlho, ušite si ich podľa rád vedcov. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Rúška, ktoré ušili členovia Folklórneho súboru Hájov zo Strečna. Foto – TASR
Rúška, ktoré ušili členovia Folklórneho súboru Hájov zo Strečna. Foto – TASR

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacou chorobou COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom „peer-review“, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Kombinácia bavlny a hodvábu

Mnohé obmedzenia súvisiace s epidémiou COVID-19 sa vo viacerých európskych krajinách začínajú uvoľňovať.

Vedci, lekári, epidemiológovia, hygienici, skrátka všetci, ktorí vedia, čoho sú vírusy schopné, však naďalej upozorňujú, že naša opatrnosť, ohľaduplnosť a disciplína by nemali poľaviť. Stále platí, že si treba pravidelne umývať ruky, udržiavať bezpečný odstup a nosiť rúška.

To znamená, že tých rúšok ešte zrejme budeme potrebovať neúrekom. Chirurgických masiek nie je veľa naporúdzi a respirátory s filtrom sú zasa priveľmi drahé. Najlepšie je vyrobiť si rúška doma.

Bude dobré, ak si ich vyhotovíme presne podľa vedeckých odporúčaní. V najnovšom čísle časopisu ACS Nano vyšiel na to vedecký manuál.

Nový koronavírus sa šíri hlavne prostredníctvom kvapôčok, ktoré, ak sú dostatočne malé, môžu preniknúť cez póry v rôznych textíliách. Vedecký kolektív z Chicaga sa preto rozhodol otestovať rôzne kombinácie látok na ich priepustnosť voči vírusu.

Prišli na to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie