Denník N

Autor špionážnych románov o Číne: Ľudia kvôli Trumpovi volajú lekárom, či môžu piť dezinfekciu

Bývalý korešpondent BBC v Číne, autor špionážnych románov Adam Brookes. Foto - Archív A.B.
Bývalý korešpondent BBC v Číne, autor špionážnych románov Adam Brookes. Foto – Archív A.B.

Spisovateľ a bývalý novinár BBC Adam Brookes predpokladá, že čínska komunistická strana bude svoju odpoveď na vírus vždy vykresľovať v najlepšom možnom svetle. „Ak to znamená zakrývať skutočný pôvod pandémie, môžu tak urobiť,“ hovorí.

Spisovateľ Adam Brookes bol korešpondentom BBC v Číne, dnes žije v Spojených štátoch, kde napísal špionážne romány o čínskom represívnom režime. Ich hrdina je novinár na úteku. Rozprávali sme sa:

  • ako vníma Trumpa v čase koronakrízy,
  • či ho môže v prezidentských voľbách poraziť Biden,
  • čo si myslí o teórii, že koronavírus vyšiel z čínskeho laboratória,
  • aké nové kroky chystá čínska sledovacia mašinéria,
  • prečo nie je správne hovoriť o „čínskom víruse“,
  • ktorú krajinu obdivuje v čase pandémie.

Ako vyzerá vaša karanténa v Marylande? 

Je to hrozné, aj keď som v oveľa lepšej pozícii než väčšina ľudí. Zostávam doma a píšem ako obvykle. Moja žena pracuje z domu. Prechádzame tým, ale zároveň prežívam neistotu. Bojím sa o svoju mamu, v jej dome v Anglicku. Jednou zvláštnou črtou života tu v Spojených štátoch je, že pre väčšinu ľudí prichádza zdravotné poistenie s ich prácou. Ak stratíte zamestnanie, prídete o zdravotné poistenie. V súčasnosti milióny ľudí prišli o prácu, pretože sa krajina uzavrela a v polovici vypuknutia nákazy nemajú zdravotné poistenie. Bláznivé, však? Existuje toľko utrpenia a úzkosti, ktorým sa dalo vyhnúť, a preto je táto skúsenosť, ktorú máme v USA, taká zlá.

Snaha Trumpa zrušiť Obamacare nebol úplne správny ťah?

Trump a Republikánska strana sa pokúsili zrušiť Obamacare, ale doteraz sa im to nepodarilo. Stále existuje, aj keď sa republikáni snažili vyprázdniť preň prostriedky a podporu. Lenže ani Obamacare neposkytuje univerzálnu zdravotnú starostlivosť; v skutočnosti to len robí súkromné poistenie dostupnejším a spravodlivejším. Amerika je stále na veľmi dlhej ceste k zaručeniu zdravotnej starostlivosti pre všetkých.

Rúška nosíme príliš neskoro

Poznáte ľudí, ktorí sa nakazili? 

Mám veľa infikovaných priateľov a susedov, väčšinou s miernymi príznakmi. Otec jedného priateľa, bohužiaľ, zomrel. Všetky naše podniky a školy zostávajú zatvorené. Môj štát, Maryland, odviedol celkom dobrú prácu pri snahe mať vírus pod kontrolou, takže situácia tu nie je taká zlá ako v New Yorku.

Ako to teraz vyzerá v uliciach Washingtonu, je prázdny? Nosia ľudia rúška? 

Pretože tam pracuje veľa nevyhnutných vládnych pracovníkov, ulice vo Washingtone sú možno trochu rušnejšie ako niektoré iné mestá, no stále sú podivne tiché. Teraz už nosíme masky, no príliš neskoro.

Ako dopadla kríza na biznis? 

Takmer všetky podniky sú zatvorené. Reštaurácie predávajú jedlo len take away. Pre kníhkupectvá, ktoré majú v najlepšom čase malé zisky, je to katastrofa. Mnoho kníhkupectiev využíva na podporu svojho podnikania rôzne akcie ako napríklad čítania a rozhovory s autormi v kaviarniach. Lenže, nič z toho sa teraz nedá. Trumpova administratíva začala trvať na tom, aby sa podniky čoskoro znovu otvorili, hoci sa pandémia nespomalila. Ak štáty budú počúvať Trumpa, je možné, že zomrie oveľa viac ľudí.

Zlyhanie Trumpa

Spojené štáty sú na svete najviac postihnuté ochorením COVID-19. Mohol Trump lepšie reagovať? 

Reakcia Trumpa a jeho vlády na pandémiu bola od začiatku katastrofálna. Šesť týždňov ignoroval varovania svojich zdravotných poradcov a spravodajskej komunity. Vravel, že to odíde. Vravel, že je to hoax. Teraz hovorí, že musíme znovu otvoriť krajinu, hoci na to ešte stále nie sme pripravení. Nedávno navrhol, že nás môže chrániť injekcia dezinfekcie a ultrafialové svetlo. Lekári z celej krajiny museli svojim pacientom povedať, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet

    Teraz najčítanejšie