Denník N

Psychiater Ján Ballx: Zabúdame chrániť tých najzraniteľnejších – naše deti, no práve ony ponesú túto traumu ďalej

Psychiater Ján Ballx. Foto N - Tomáš Benedikovič
Psychiater Ján Ballx. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Vykašľali sme sa na malé deti, ktoré potrebujú sociálne väzby. Aj to je obraz našej spoločnosti,“ hovorí v rozhovore psychiater Ján Ballx.

Keď som vás oslovila s prosbou o rozhovor na tému, aký dosah má koronakríza na naše prežívanie, priznali ste, že aj vy sám ťažko zvládate sociálnu izoláciu. Ako sa to prejavuje? Je veľa vecí, ktoré vás dnes trápia alebo skôr hnevajú?

Aj to, že nás veci hnevajú, môže byť jednou z ťažkostí prežívania tejto situácie. Niekedy môže byť práve to dôvodom, prečo ľudia vyhľadajú odbornú pomoc. Môže nás trápiť nespavosť alebo problém so sústredením, môžu byť za tým emócie, ktoré sa objavujú a my si ich ani nestíhame uvedomovať.

Neviem presne, čo všetko to je, ale aj ja sám prežívam to, čo sa dnes okolo nás deje, ako veľkú záťaž a v podstate to koreluje s tým, čo opisujú moji pacienti.

To znamená, že aj v tieto dni „normálne“ pracujete?

Fungujeme online. Ambulanciu sme zavreli nie preto, že by sme mali pocit ohrozenia, ale skôr z pocitu morálnej zodpovednosti – aby sme sa nezapojili do kaskády možného šírenia vírusu. Už aj predtým som robil veľa online, no keď dnes robím len týmto spôsobom, vnímam to ako veľmi vyčerpávajúce. Možno práve to je pre mňa najťažšie na tejto situácii.

Uvedomujem si však, že to bolo správne rozhodnutie. Dokonca rozmýšľam nad tým, že zostanem v online režime až do konca leta, lebo odhadujem, že dôvod, prečo sme naň prešli, bude ešte stále aktuálny. Je mi smutno za pacientmi a veľmi mi chýba fyzický kontakt, no jednoducho som sa rozhodol zostať v hygienicky najbezpečnejšom režime.

Obracajú sa na vás teraz aj noví pacienti, ktorých ťažkosti priamo súvisia s pandémiou?

Áno, napríklad takí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie