Denník N

7 dobrých správ: 92-ročný slovenský partizán vyzbieral tisíce eur pre domovy dôchodcov

Veterán SNP Vladimír Strmeň a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár (vpravo) počas pietneho aktu v Pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Foto - TASR
Veterán SNP Vladimír Strmeň a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár (vpravo) počas pietneho aktu v Pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Foto – TASR

V Berlíne pomáha LGBTI komunita starším a chorým, neďaleko Štúrova zachránili slanisko a na titulnej strane britského Vogue je Judi Dench. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Londýn chce byť zelenší

Londýnsky starosta Sadiq Khan zverejnil plán rozšírenia chodníkov pre chodcov a zvýšenia počtu cyklotrás, informovala AFP. Cieľom nových opatrení je odbremeniť autobusy a vlaky, ktoré v dôsledku pandémie koronavírusu jazdia s obmedzeným počtom pasažierov.

„Kapacita našej verejnej dopravy sa po koronavíruse dramaticky zníži z dôvodu veľkých výziev, ktorým čelíme okolo obmedzenia sociálneho kontaktu,“ povedal Khan.

„Mnoho Londýnčanov počas obmedzení opäť objavilo čaro prechádzok a bicyklovania. Rýchlym a lacným rozšírením chodníkov, vytvorením dočasných cyklotrás a uzavretím ciest pre premávku umožníme miliónom ľudí zmeniť spôsob dopravy po meste.“

Spoločnosť Transport for London, ktorá zabezpečuje dopravu v oblasti Veľkého Londýna, uviedla, že v dôsledku pravidiel obmedzenia kontaktu medzi ľuďmi dopravný systém zvládne iba pätinu pôvodného počtu pasažierov.

2. Po 150 rokoch sa do národného parku vrátil medveď

V prírodnej rezervácii Invernadeiro na severozápade Španielska spozorovali prvýkrát po 150 rokoch medveďa hnedého, uvádza denník Guardian.

Jeho pohyb zachytil na kameru štáb, ktorý v oblasti natáčal film. Video zverejnené na kanáli Youtube ukazuje, ako medveď cez deň oňucháva zelenú trávu alebo ako si v noci škriabe chrbát o kmeň stromu.

„Medveď vo veku od troch do piatich rokov je prvým, ktorého sme natočili v tejto oblasti a pravdepodobne prvý, ktorý prešiel týmto regiónom po viac ako 150 rokoch,“ uviedla produkčná spoločnosť Zeitun Films, ktorá sa podieľa na výrobe filmu.

Podľa odborníkov strávil medveď celú zimu v parku, asi na ceste južne od pohoria Sierra del Caurel. Jeho prítomnosť takisto môže naznačovať, že región by mohol byť domovom aj ďalších medveďov hnedých. Tie sú v Španielsku chráneným druhom od roku 1973 a región Galícia je ich pôvodným historickým miestom výskytu.

3. Pomáhajú chorým a slabým

Komunita LGBTI v Berlíne spustila na webe poradenstvo, aby pomohla predovšetkým starším a chorým.

„Naše poradenstvo momentálne funguje väčšinou prostredníctvom videohovorov,“ povedal pre Deutsche Welle Conor Toomey, ktorý vedie psychologické poradenstvo v berlínskom centre pre homosexuálov. Jeho terapeuti, ktorých služby sú teraz bezplatné, organizujú prostredníctvom videí aj skupinové sedenia. Tie boli pre ľudí zo sexuálnych menšín dôležité predovšetkým prvé týždne po zavedení karantény, keďže čelili väčšej izolácii a samote ako ostatní.

„Za normálnych okolností by som im povedal, aby išli napríklad do športového klubu pre sexuálne menšiny, ale v tomto momente to nie je možné,“ vysvetlil Toomey.

Takisto berlínsky umelecký klub Karada House spustil pomoc pre ľudí z komunity LGBTIQA+. Caritia Abellová, jedna z jeho zakladateliek, tvrdí, že u nich hľadajú pomoc hlavne chorí a starší ľudia a tiež umelci či ľudia s deťmi.

Dobrovoľníci pre nich napríklad nakupujú alebo varia, či im donesú jedlo alebo požičajú peniaze. „Niektorí ľudia im ponúkajú svoje domovy, pretože sa nemohli vrátiť domov, keď sa zatvorili hranice,“ uviedla Abellová, podľa ktorej momentálna situácia zdôraznila význam solidarity a pomoci medzi ľuďmi.

Ilustračné. Foto – tasr/ap

4. S harmonikou vyzbieral 15-tisíc

Vladimír Strmeň z Banskej Bystrice spustil zbierku pre domovy dôchodcov v kraji, informuje o tom My Bystrica. Cieľom 92-ročného účastníka Slovenského národného povstania bolo 5-tisíc eur, ktoré chcel získať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie