Denník N

Rasistom je jedno, či ste Róm s diplomom alebo utečenec, vraví po útoku palicou novinárka

Denisa Havrľová pracuje v agentúre TASR, na obrázku pózuje s kamerou RTVS. Foto – archív Denisy Havrľovej
Denisa Havrľová pracuje v agentúre TASR, na obrázku pózuje s kamerou RTVS. Foto – archív Denisy Havrľovej

Hnusní rasisti ublížili mojej rodine, napísala novinárka Denisa Havrľová krátko po útoku na vysokoškoláčku v Detve. Extrémisti jej nadávali do utečenkýň a palicou jej zlomili sánku.

Prípad Terezy Berkyovej z Detvy, ktorej neznámy mladík s vyholenou hlavou zlomil drevenou palicou sánku, popiera všetky doterajšie tvrdenia, že Slovensko nemá problém s rasizmom a utečencov nechce len preto, že by sa neprispôsobili.

Vysokoškoláčku Terezu si pravdepodobne pomýlili s utečenkyňou. Zlomenú sánku jej zdrôtovali v nemocnici.

Nestačí byť slušný a vzdelaný

Je ťažké si predstaviť, či môže ešte existovať na Slovensku „prispôsobenejšia“ rómska rodina, ako sú Berkyovci. Vysokoškolsky vzdelaní ľudia, umelecká rodina, ktorá pokojne žila a pracovala v Detve. Na mladú študentku farmácie napriek tomu brutálne zaútočili na folklórnych slávnostiach, nadávali jej do utečenkýň a po útoku ju museli operovať.

Otec Terezy Roman Berky, učiteľ hudby, patrí do slávnej rodiny národného umelca Jána Berkyho Mrenicu. Učiteľka z Detvy Jana Ľuptáková hovorí, že naučil mnohých nielen dobre hrať, ale aj rozumieť slovenskej kultúre a dejinám. Nedávno ho ocenili za vynikajúcu prácu v umeleckej škole.

„Celá rodina sú cnostní ľudia. Bolí ma to, čo sa im stalo,“ vraví učiteľka.

Rasizmus nerozlišuje

„Hnusní rasisti ublížili mojej rodine. Môjmu bratrancovi zbili dcéru. Slovensko je jeden rasistický štát… študentka farmácie, jej otec učiteľ… slušní ľudia a napadnú ju skíni? Hanba!“ napísala emotívne novinárka Denisa Havrľová na Facebooku krátko po útoku na mladú vysokoškoláčku.

Havrľová pritom len nedávno zažila podobný šok v Bratislave. Pred mesiacom na pochode proti utečencom, o ktorom ako novinárka písala, na ňu mladíci s vyholenými hlavami pokrikovali neslušné výrazy a hodili po nej aj fľašu a plechovku.

Je úplne jedno, či ste Róm alebo utečenec – stačí, aby ste vyzerali inak, hovorí Denisa Havrľová. Rasizmus nerozlišuje, či máte vysokú školu, či žijete v hlavnom meste, v Detve alebo v osade, či pracujete alebo nepracujete. Základným identifikačným znakom pre agresiu je, že máte snedú pokožku, že vyzeráte inak.

„Ani ja nemám na čele napísané, že som vysokoškolsky vzdelaná, aj ja mám strach, že ma raz niekto zmláti bejzbalkou na ulici, pretože vyzerám inak, a niekedy rozmýšľam, načo mi to vzdelanie vlastne bolo,“ uvažuje sesternica Romana Berkyho.

Spoločnosť je podľa Havrľovej absurdne tolerantná k prejavom rasovej neznášanlivosti. Kotlebovci pochodujú po Bratislave, dvíhajú ruky, hajlujú a nič sa nedeje. Politici mlčia, naopak ich postoje, napríklad k téme pomoci utečencom, sú negatívne.

„Ľudia to vnímajú a u mnohých to vyvoláva negatívne postoje. Je to strašné. Čo potom môžu očakávať utečenci u nás,“ hovorí novinárka.

Nemusíme sa báť teroru od imigrantov

Učiteľka Jana Ľuptáková hovorí na základe posledných udalostí, ale aj vlastných skúseností, že sa nemusíme báť teroru od imigrantov z exotických krajín. „My tu teror už máme!“ zdôraznila a poukázala na prípad útoku na mladú vysokoškoláčku z Detvy.

„Kam máme ukrývať naše deti, ktoré hovoria lepšou slovenčinou ako ktorýkoľvek samozvaný holohlavý sudca a sú lepšími občanmi ako takzvaní ‚čistí‘ Slováci? Terezka a jej rodičia predstavujú presne tie hodnoty, pre ktoré si má človek ctiť človeka,“ povedala učiteľka.

Janu Ľuptákovú znepokojuje situácia na Slovensku a postoj štátu. Pýta sa, dokedy sa budú orgány „činné“ v trestnom konaní pozerať, ako na Slovensku kvitne rasizmus a fašizmus, a vyzvala aj predstaviteľov Detvy, aby zaistili bezpečnosť.

Zbabelci a kriminálnici

Výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marián Mesároš odsúdil útok na mladú rómsku vysokoškoláčku a označil ho za zbabelý kriminálny čin, ktorý nemá v slušnej spoločnosti miesto.

„Je na slovenskej spoločnosti, aby pochopila, že ak v týchto dňoch zbili mladé dievča iba preto, ako vyzerá, zajtra môže byť ďalšou obeťou rovnako zmýšľajúcich ľudí ktokoľvek – dieťa, dôchodca či zdravotne postihnutý,“ vyhlásil.

Podľa Mesároša má právo žiť a cítiť sa bezpečne každý obyvateľ Slovenska a nikto nemá právo rozhodovať, kto sa mu na Slovensku hodí a kto nie.

Zvolenskí vyšetrovatelia v stredu začali trestné stíhanie pre zločin ublíženia na zdraví a prečin výtržníctva. Skúmajú aj rasový motív.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie