Denník N

Na zvýšení minimálnej mzdy sa zatiaľ nedohodli

Šéf KOZ Jozef Kollár a premiér Robert Fico chcú minimálnu mzdu výraznejšie zvýšiť. Foto - TASR
Šéf KOZ Jozef Kollár a premiér Robert Fico chcú minimálnu mzdu výraznejšie zvýšiť. Foto – TASR

Odborári chcú, aby minimálna mzda stúpla z 380 eur na 410 eur, Asociácia zamestnávateľských zväzov presadzuje minimálnu mzdu na úrovni 399 eur.

Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa dodnes nedohodli na výške minimálnej mzdy v budúcom roku. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR navrhuje, aby stúpla zo súčasných 380 eur na 410 eur, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení presadzuje výšku minimálnej mzdy na úrovni 399 eur.

Prezident KOZ SR Jozef Kollár však dnes skonštatoval, že v tomto roku došlo k posunu, čo sa týka rokovaní so sociálnymi partnermi. „Pretože aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) SR, ktorá zväčša žiadala zrušiť minimálnu mzdu, alebo nulový nárast, tak prišli s návrhom výšky minimálnej mzdy na úrovni 399 eur, obdobne aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Združenie miest a obcí Slovenska navrhovalo výšku 400 eur,“ priblížil  po skončení rokovania Rady KOZ SR Kollár.

RÚZ však dnes uviedla, že v budúcom roku by sa nemala výška minimálnej mzdy zvyšovať vôbec. „S poľutovaním musíme konštatovať, že i napriek nášmu enormnému úsiliu o dohodu s KOZ SR, kedy RÚZ navrhla kompromisný návrh vo výške 399 eur, k dohode s odbormi nedošlo. Vzhľadom na skutočnosť, že KOZ SR náš návrh neprijala, RÚZ zostáva na pôvodnom návrhu, teda minimálnu mzdu pre rok 2016 nezvyšovať,“ uviedol tajomník RÚZ SR Martin Hošták.

Odôvodnil to tým, že je na Slovensku nepriaznivá situácia na trhu práce. „Naše stanovisko vychádza z nepriaznivej situácie na trhu práce, pretrvávajúcej vysokej miery nezamestnanosti, takmer nulového rastu spotrebiteľských cien za predchádzajúci rok a tiež viacerých úrovní minimálnej mzdy na Slovensku,“ doplnil Hošták s tým, že RÚZ SR je pripravená so sociálnymi partnermi rokovať.

AZZZ SR navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy. „Náš posledný návrh bol na úrovni 399 eur za zásadného predpokladu, že budú dofinancované dopady pre zdravotníctvo,“ uviedol prezident asociácie Rastislav Machunka.

KOZ SR je presvedčená, že vývoj slovenskej ekonomiky umožňuje vyšší nárast minimálnej mzdy ako je 400 eur. „Aj preto sme zotrvali na výške 410 eur. Táto hranica vychádza z našich prepočtov a je to zároveň prerátané aj z hľadiska rizika chudoby. Na to, aby sa človek nedostal pod hranicu chudoby, potrebuje zarobiť na Slovensku minimálne 410 eur,“ poznamenal Kollár.

Či sa pre plánované zvýšenie minimálnej mzdy bude meniť aj výška odvodovej odpočítateľnej položky, Kollár zatiaľ povedať nevedel. Ak sa ale zvýši minimálna mzda, hranica odvodovej odpočítateľnej položky 380 eur je podľa neho zbytočná.

Zvýšenie minimálnej mzdy je aj cieľom vlády. Premiér Robert Fico avizoval, že by sa mala priblížiť k hranici 400 eur.

Sociálni partneri mali svoje návrhy týkajúce sa minimálnej mzdy predložiť rezortu práce do dnešného dňa. Tripartita bude najbližšie o výške minimálnej mzdy rokovať 24. augusta tohto roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie