Denník N

Šéfovú už mám, vyriešim všetkých ostatných – ako vyberali sudcov v Žiline

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Vyšetrovateľ NAKA trestné stíhanie a prípad možného ovplyvňovania výberu budúcich sudcov odložil. Žilinských sudcov upozornil na správanie ich kolegu. Tí sa ho zastali.

Za posledných päť rokov sa Katarína Filipovičová viac ako dvadsaťkrát prihlásila do výberového konania na sudcu. Nie vždy na konkurz aj prišla, viac ako desať pokusov už však vyššia súdna úradníčka zo žilinského okresného súdu má za sebou.

Až do mája minulého roka jej to nevychádzalo. Väčšinou vypadla už v písomnej časti. Nešlo jej písanie súdneho rozhodnutia či prípadová štúdia. Do vlaňajška len dvakrát prešla až po ústnu časť, no napokon mala aj tak málo bodov na to, aby sa stala sudkyňou.

Koncom mája 2019 jej to v hromadnom výberovom konaní na trinástich sudcov Žilinského kraja konečne vyšlo. Uspelo sedem uchádzačov, Filipovičová skončila na poslednom „postupovom“ mieste.

Jej radosť, že sa konečne stane sudkyňou, bola zrejme predčasná. Práve jej úspech totiž preveroval vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Mal podozrenie, že došlo k ovplyvňovaniu členov výberovej komisie. Obvinenie nakoniec nevzniesol, no na podozrivé výberové konanie upozornil súdnu radu aj bývalého ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd).

Súdna rada musí každého úspešného uchádzača z výberových konaní preveriť, či sú spôsobilí stať sa sudcami. Ak áno, navrhnú ich vymenovanie prezidentke. Na Filipovičovú budú mať zrejme veľa otázok. Na vysvetlenie podozrení sa jej pýtal aj Denník N. Na otázky nereagovala. Keď sme jej telefonovali, zložila telefón a na SMS správu, či bude odpovedať e-mailom, neodpovedala.

Vyšetrovali korupciu, zachytili podozrivé reči o konkurze

Podozrenie, že pri výbere budúcich sudcov hrozí podvod, získala NAKA počas vyšetrovania korupcie na žilinských súdoch. Ešte v júni 2018 odpočúvala telefonát

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie