Denník N

Vybrali sme gymnázium, strednú odbornú aj umeleckú školu. Ako si vypočítate, kde máte lepšiu šancu na prijatie

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Za čo dostane body vaše dieťa? Gymnázium zaujíma biológia, odbornú školu chémia. Do 7. mája museli stredné školy zverejniť kritériá na prijímačky.

Vo štvrtok by sa mali rodičia deviatakov dozvedieť, na akú školu sa ich dieťa môže dostať. Stredné školy musia do 7. mája zverejniť kritériá prijímačiek, ktoré budú tento rok vyzerať celkom inak.

Namiesto klasických prijímacích skúšok budú žiaci prijímaní podľa prospechu. Nebude to však len obyčajný priemer známok, ministerstvo na výpočet prospechu určilo špeciálny vzorec, ktorý má zohľadňovať prospech žiaka vo vybraných predmetoch. Ak je napríklad gymnázium zamerané humanitne, bude klásť dôraz na dobré známky z dejepisu či jazykov.

Ministerstvo vo vzorci ráta s troma typmi predmetov – po prvé s povinnou matematikou a slovenčinou, po druhé s profilovými predmetmi a po tretie s doplnkovými.

„Snažili sme urobiť vzorec tak, aby si to mohla škola sama namiešať. Jednu časť dávame povinnú, ale ostatné je na škole, pretože ona pozná svoje možnosti a vie, akých žiakov chce prijať,“ vysvetlil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v TA3.

Minister školstva Branislav Gröhling. Foto – TASR

Minister naznačil, že toto by malo byť podkladom pre zmeny v školstve aj v budúcnosti. „To by mali byť základné kamene, na ktorých chceme stavať, ktoré ukazujú, ako to vidíme v budúcom školskom roku.“

Práve do 7. mája mali stredné školy na svojich webových stránkach zverejniť, na ktoré predmety budú klásť dôraz. Vybrali sme ako príklad tri typy stredných škôl, ktoré už dnes zverejnili profilové predmety – gymnázium, strednú odbornú školu a strednú umeleckú školu.

Rodičia majú prihlášky na stredné školy poslať do 15. mája.

Termín platí aj pre prihlášky na osemročné gymnáziá. Ešte nie je jasné, či budú prijímačky na tieto gymnáziá fyzicky v školách alebo podľa prospechu.

Minister školstva vo štvrtok naznačil, že ak bude epidemiologická situácia dobrá, prijímacie skúšky na 8-ročné gymnáziá budú 15. júna.

Prečo taký zložitý vzorec?

Základný vzorec na výpočet prospechu žiaka je: počet bodov = 5 . (4 – x) . (4 – x), kde x je známka.

Zaratúvajú sa koncoročné známky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie