Denník N

Krčméry: Vychádzam zo skúseností a veľa čítam. Dôkazy, či príde druhá vlna, nemám

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vladimír Krčméry odchádza z konzília odborníkov, kde ho nahradí Andrea Kalavská. V permanentnom krízovom štábe ostáva. „Zriedka zažijete premiéra, ktorý príde a tri hodiny si len píše poznámky,“ hovorí o premiérovi.

Vladimír Krčméry je odborník na tropickú medicínu a radí premiérovi v permanentnom krízovom štábe. Zažil SARS v Hongkongu, MERS v Saudskej Arábii a choleru na Haiti. Na vlastné oči videl aj ebolu.

V rozhovore hovorí o tom, ako bude podľa neho vyzerať leto,

  • či príde druhá vlna,
  • čo pomáha šíreniu koronavírusu,
  • či budeme mať stále viac epidémií,
  • čo Slovensku pomohlo, aby malo málo nakazených, a
  • ako sa pracuje s Igorom Matovičom.

Čo je vaša najťažšia skúsenosť v boji s chorobami a kam by ste na tejto škále zaradili to, čo prežívame v posledných dňoch až týždňoch? 

Najhoršie, čo som videl, bola ebola v Sudáne. Je strašná, polovica nakazených zomrie. V niektorých miestach zomrela väčšina. To bol desivý zážitok. Epidémia, ktorú zažívame, je z hľadiska devastačných zážitkov úplne na konci. Porovnal by som ju so situáciou, ktorú som zažil v Hongkongu, keď tam bol SARS alebo v Spojených arabských emirátoch MERS. Koronavírusové epidémie patria medzi lepšie zážitky. Dosť zlý zážitok bola epidémia meningokovej meningitídy a malárie u detí v Sudáne. Posledné roky ľudstvo prežíva epidémie, ktoré sú podstatne menej ničivé, ako tie, ktoré sme zažívali pred rokmi.

Ktoré napríklad?

Napríklad epidémia AIDS v roku 1980, každý rok zomieralo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie