Denník N

Bojnický zámok či kaštieľ v Betliari sú už otvorené, no národné múzeum ráta straty takmer 1,5 milióna eur

Bojnický zámok. Foto - TASR/Michal Svítok
Bojnický zámok. Foto – TASR/Michal Svítok

„Bez pomoci ministerstva sa nezaobídeme,“ hovorí Branislav Panis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea.

Všetky múzeá a galérie boli na Slovensku zatvorené takmer presne dva mesiace – od 10. marca. Tento týždeň dostali možnosť opätovne otvoriť vďaka rýchlejšiemu uvoľňovaniu opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Neotvorili sa všetky naraz, mnohé podvedome rátali s pôvodným termínom 20. mája. Svoje objekty musia podobne ako ostatní vybaviť ochrannými pomôckami, plexisklami pri pokladniach či teplomermi.

„My sme sa na otvorenie pripravovali už dva týždne, no tiež sme sa držali pôvodného termínu. Od pondelka sme preto intenzívne žili otázkou, ako otvoriť kolos, akým je národné múzeum, za jeden deň. Podarilo sa nám to, za čo som veľmi vďačný všetkým kolegom,“ hovorí Branislav Panis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM).

Národné múzeum spravuje osemnásť špecializovaných múzeí po celom Slovensku. Najnavštevovanejšie objekty – Bojnický zámok, Červený Kameň či kaštieľ v Betliari – sú už otvorené, dnes sprístupnia aj Spišský hrad.

Bratislavské múzeá, vrátane Historického múzea na Bratislavskom hrade, pribudnú na budúci týždeň.

Dnes (9. 5.) sa otvára aj Spišský hrad. Foto – TASR

Takmer polovica návštevníkov prichádzala zo zahraničia

Branislav Panis, generálny riaditeľ SNM

Pre vstup do múzeí a galérií platia prakticky štandardné opatrenia – povinnosťou sú rúška, dodržiavanie rozstupov, dezinfekcia rúk. Do objektov sa dostanete iba v malých skupinách maximálne piatich ľudí, pri vstupe vám zmerajú aj teplotu.

Keďže väčšina múzeí SNM má veľkú rozlohu, Branislav Panis neočakáva, že by ste mali ostať pred dverami.

„Prešli sme všetky objekty, a ak rátame s pohybom jedného človeka na 25 štvorcových metrov, nikde by nemalo dôjsť k čakaniu, keďže sme zrušili akékoľvek lektorské prehliadky. V Bojniciach to teda vychádza na približne 60 – 80 ľudí v objekte za hodinu, a to by sme boli len radi, keby toľko návštevníkov vôbec prišlo,“ hovorí.

Už teraz odhaduje, že návštevnosť SNM v celkových číslach v tomto roku klesne minimálne o tretinu, v realistickejšom odhade až o polovicu v porovnaní s predošlým rokom. Vlani SNM navštívilo 1,2 milióna ľudí.

S tým, samozrejme, súvisí aj finančný výpadok na tržbách. Múzeum so začiatkom koronakrízy vypracovalo tri odhady – ak by bolo zatvorené

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie