Denník N

Jedna cigareta usmrtila 56 ľudí. Tragédia v Bradforde zmenila anglický futbal, ale nie dostatočne

Od požiaru na futbalovom štadióne uplynulo 35 rokov.

Anglický futbalový klub Bradford City mal pred tridsiatimi piatimi rokmi zažiť jeden zo svojich najslávnejších dní. Pre zápasom proti Lincolnu City mal už istý postup do druhej najvyššej súťaže, stretnutie malo byť už iba oslavou veľkého úspechu.

Celoštátna televízia ITV pripravila priamy prenos, pred kamerami sa však odohrala jedna z najväčších tragédií v histórii futbalu. Rozhodca v 40. minúte prerušil zápas po tom, čo sa na hlavnej tribúne Valley Parade objavil oheň.

„Poprosil som réžiu, aby sa na to pozrela zblízka. Bol tam nejaký oheň, ale bol veľmi malý,“ spomínal pre BBC komentátor stretnutia John Helm. „Ľudia sa na tom prvú minútu smiali a robili si žarty. Nebolo to nič vážne,“ doplnil fanúšik David Pendleton.

V priebehu štyroch minút sa však oheň na starej drevenej tribúne veľmi rýchlo rozšíril. Prispelo k tomu veterné počasie aj kopa odpadu, ktorá sa roky hromadila pod tribúnou.

Časť priaznivcov sa rozbehla smerom k bránam, ktoré však boli uzamknuté. Výsledkom požiaru bolo 56 mŕtvych – niektorí uhoreli zaživa, iných zadusil dym.

Záhada muža z Austrálie

Vyšetrovanie nešťastia viedol sudca Oliver Popplewell. Hovorilo sa o tom, že za požiar sú zodpovední chuligáni, no vyšetrovanie dospelo k záveru, že išlo o nešťastnú náhodu, ktorú spôsobila odhodená cigareta.

Policajný detektív Raymond Falconer s odstupom tridsiatich rokov priznal, že polícia celý čas vedela, kto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie