Denník N

Nedeľná nekázeň: Nehromaďme duchovné zbytočnosti

Byt neskrotného „hoardera“. Zdroj – Wikimedia
Byt neskrotného „hoardera“. Zdroj – Wikimedia

Ježiš mal slobodné, voľné srdce, a preto sa mu tam aj zmestili všetci ľudia. Ak si ho my „zasviníme“ rôznymi postupmi, ktoré zhromažďujeme ako syseľ, neostane nám tam miesto ani na základnú ľudskosť.

Som fanúšik seriálu o mestečku South Park. V jednej časti mal školský psychológ Mackey a malý Stan problémy s „hoardingom“ – teda s chorobným hromadením zbytočných vecí. Ako prišiel ten beťár COVID-19, celá spoločnosť sa pustila do tejto aktivity. Zhromažďovali sa tony cestovín z Talianska a ryže z Číny. Polícia uverejnila výstražný status, aby sme si v aute nenechávali cennosti, a k tomu pridala fotku, na ktorej vidieť hordy toaletného papiera za čelným sklom auta. A na Facebooku bola fotka babky na modernej motorke a chlapíka ovešaného zlatom a pod tým nápis – keď ti vyjde biznis s droždím. Áno, kvások sa stal novým statusom bohatstva.

V duchovnej oblasti je to skoro podobné aj bez situácie koronavírusu. Radi si do svojej osobnej tašky života zhromažďujeme všetky idey, ktoré považujeme za správne, tradície, ktoré sú súčasťou našej skupiny či národa. Ak sme členmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie