Denník N

Fico obvinil šéfa Siete, že má blízky vzťah s advokátom, ktorý vymáha 8 miliónov od Martina

Foto – archív TASR
Foto – archív TASR

Fico tvrdí, že Procházka bol majiteľovi pohľadávky svedkom na svadbe. Procházka hovorí, že s akoukoľvek dohodou s Kubíkom nebude nikdy súhlasiť.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že pomôže Martinu a Turcu s vyše osemmiliónovou pohľadávkou až potom, keď primátor Martina a podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar a predseda Siete Radoslav Procházka vysvetlia prepojenie Procházku na majiteľa pohľadávky. Fico povedal, že Procházka bol majiteľovi pohľadávky svedkom na svadbe.

Predseda vlády tak zareagoval na žiadosť o pomoc, ktorú podpísalo 18-tisíc obyvateľov Turca a väčšina starostov a primátorov. Naznačil, že v spore o zaplatenie vyše osemmiliónovej pohľadávky „niečo smrdí“, a žiada predstaviteľov strany Sieť o vysvetlenie.

Líder Siete Radoslav Procházka potvrdil, že Petrovi Kubíkovi, majiteľovi pohľadávky voči mestu Martin, bol svedkom na svadbe. „Bol som mu za svedka ešte ako študent, pred viac ako dvadsiatimi rokmi,“ odpovedal. „Po vysokej škole sa naše cesty úplne rozišli, pán Kubík išiel do biznisu, ja učiť na školu. Žiadny blízky vzťah neudržiavame.“

Procházka hovorí, že s akoukoľvek dohodou s Kubíkom nebude nikdy súhlasiť. „Hrnčiar s ňou takisto nikdy súhlasiť nebude a jeho jediným cieľom je ochrana záujmov ľudí, ktorí žijú v Martine a okolí.“
Hrnčiar vyhlásil, že premiér sa uchýlil k špinavej hre a napľul ľuďom do tváre.

Ficovi niečo smrdí

„Vyzerá to pekne, ako úprimná snaha pomôcť regiónu… Nebola by to strana Sieť, aby celá vec, ako sa povie po slovensky, trochu nesmrdela,“ vyhlásil premiér.

Pohľadávku, ktorú má po prehratom súdnom spore zaplatiť Martin, získal nedávno advokát Kubík. Fico tvrdí, že svedkovia na svadbe sú si blízke osoby, a naznačil, že môže ísť o súkromný biznis, ktorý zaplatia všetci občania.

„Ak si to zhrnieme…, podpredseda strany Sieť Hrnčiar má zaplatiť vyše osem miliónov eur z verejných peňazí blízkemu človeku predsedu Siete Radoslavovi Procházkovi. Pýtam sa teraz ja pána Hrnčiara verejne: čo to tu robíte, akú hru tu hráte na občanoch? Nejde iba o zvláštny biznis, ktorý majú zaplatiť všetci občania?“ naznačil Fico a požiadal predstaviteľov Siete o vysvetlenie.

Premiérovi chýba logika

Primátor Hrnčiar si pôvodne myslel, že predseda vlády ho už nemá čím prekvapiť, ale musel konštatovať, že sa mýlil. Po tlačovej besede tvrdí, že Fico namiesto pomoci napľul obyvateľom Turca do tváre a uchýlil sa k politickým hrám a špinavému klamstvu.

Hovorí, že v čase, keď premiéra žiadal o stretnutie, nebol majiteľom pohľadávky Peter Kubík, ale Martin Gargulák, ktorý tvrdil, že pohľadávku predal cyperskej firme. Až oveľa neskôr sa k nej dostal advokát.

„Ficova konštrukcia nemá žiadnu, ale žiadnu logiku. Kubík mi navrhoval dohodu, aby sme zaplatili vyše osem miliónov. Odmietli sme to. Bojujem a robím všetko pre to, aby sme zachránili verejné financie. Rado Procházka ma v tom vždy podporoval. Povedal, že musíme konečne ukázať, že sa tu nebude hazardovať s verejnými prostriedkami,“ reagoval na Ficove obvinenia Hrnčiar.

Martin nezaplatí

Mesto Martin prehralo súdny spor o 8,3 milióna eur a ešte nedávno bolo len krok od exekúcie. Primátor Hrnčiar v tom čase požiadal Fica o stretnutie. Uvažoval o pomoci v prechodnom období, prípadne návratnej pôžičke, aby zabránil kolapsu samosprávy.

Vlastníkom pohľadávky bol vtedy podnikateľ Gargulák, ktorý verejne vyhlásil, že ju už len spravuje, pretože ju predal cyperskej firme.

„Premiér hovoril, že ide bojovať proti schránkovým firmám. Toto je prvá príležitosť, ktorú môže využiť,“ povedal Hrnčiar na začiatku apríla, keď mesto definitívne prehralo spor.

Primátor robil neskôr všetko pre to, aby Martin nemusel zaplatiť pohľadávku. Obrátil sa na Generálnu prokuratúru, Najvyšší aj na Ústavný súd. Podarilo sa mu získať predbežné opatrenie a zastaviť dočasne exekúcie, ale aj znovu otvoriť právoplatne ukončený spor.

Martinu v súvislosti s exekúciou hrozilo, že príde aj o akcie mesta v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. Mesto je v spoločnosti väčšinovým akcionárom.

Koncom júna sa obyvatelia Turca preto obrátili otvoreným listom na premiéra Róberta Fica, v ktorom vyjadrili obavu, že po exekúcii akcií nebudú mať garantovanú dostupnosť a cenovú prijateľnosť v takej citlivej oblasti, akou je výroba a distribúcia pitnej vody.

„Práve vaša vláda prišla s iniciatívou, ktorá výrazne zvýšila ochranu pitnej vody ako strategickej suroviny. Máme v pamäti množstvo vašich vyjadrení odmietajúcich privatizáciu pre stratu vplyvu občanov nad správou a kontrolou spoločného strategického majetku,“ napísali občania v otvorenom liste Ficovi.

Požiadali vládu, aby v skrátenom legislatívnom konaní predložila do parlamentu novelu Exekučného poriadku, ktorá by znemožnila exekúciu akcionárskej účasti samospráv vo vodárenských firmách.

Premiéra upozornili, že vláda by mala venovať pozornosť problémom samospráv bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany sú ich zvolení predstavitelia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie