Denník N

Nosil Adam rúško? 

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prázdne topánky osemdesiatich ôsmich mŕtvych zdravotných sestier pred Bielym domom mi pripomenuli pamätník na nábreží Dunaja v Budapešti.

Autorka je spisovateľka

Zdravotné sestry usporiadali protest. Mlčky stáli pred Bielym domom na priestranstve zaplnenom prázdnymi topánkami. Každý pár týchto prázdnych bielych nemocničných „kroksov“ symbolizoval mŕtvu sestru. Sestru, ktorá zomrela aj preto, že vykonávala svoje povolanie v krajine ignorantov. Tí zatiaľ protestovali proti reštrikciám spojeným s epidémiou, kričali na zdravotníkov, aby „šli do Číny“, sťažovali sa, že život v Kalifornii je ako „za Hitlera či Stalina“, natáčali sa počas „partizánskej“ výpravy k holičovi, nosili transparenty „Sloboda je viac ako strach!“ či polemizovali na tému „Boh stvoril človeka bez rúška“. Ako podotkol komik Stephen Colbert, nezabúdajme, že aj bez nohavíc!

(Nosil Adam rúško? A keď s Evou po vyhnaní z raja skončili na zemi, boli tak vlastne prvými „prišelcami“? Jedno je jasné, cesta do raja bola zarúbaná, takže určite nešlo o „pendlerov“. Novotvar, nálepka – pendler – mi pripadala vždy urážlivá. Možno preto, že pripomína výraz gambler.)

Neexistuje jediná fotografia či záber s Donaldom Trumpom, na ktorom by mal rúško. A to bol aj na exkurzii vo fabrike, kde ich vyrábajú. A už sa aj zdôveril, že sa obáva, či by mu „slušalo“, či by mu nepokazilo imidž. Myslím, že práve naopak, v tejto súvislosti by mu poradcovia mali odporučiť nielen rúško zakrývajúce nos a ústa, ale aj nejakú celotelovú verziu.

Hrdinami dňa sú špecialista a riaditeľ národného inštitútu infekčných chorôb doktor Anthony Fauci, ktorý poskytuje jasné, zrozumiteľné a varujúce fakty o epidémii, či guvernér New Yorku Andrew Cuomo, ktorý na úvahy, či chrániť ľudský život za každú cenu, odpovedá basnickou otázkou: „Aká je cena ľudského života? Myslím, že nevyčísliteľná.“

Tie prázdne topánky osemdesiatich ôsmich mŕtvych zdravotných sestier pred Bielym domom mi pripomenuli pamätník na nábreží Dunaja v Budapešti, prázdne železné topánky – dámske lodičky, pánske poltopánky, detské topánky, baganče – symbolických šesťdesiat párov topánok Židov, ktorých tu popravovali tak, aby ich mŕtve telá spadli rovno do rieky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie