Denník N

Ján Budaj: Matovič, Sulík či Kollár sú hrubou záplatou na hrubú dieru

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) hovorí, že dnes sa ministri a premiér nebozkávajú ako za čias vlády Ivety Radičovej, dokonca otvorene polemizujú. Nenastúpila len nová garnitúra, ale aj nová generačná vlna štyridsiatnikov a Igor Matovič je jej súčasťou. Ich štýl komunikácie sa nám môže nepáčiť, ale nahradili politikov zo začiatku 90. rokov opotrebovaných korupciou, partokraciou, notorickým klamaním a zneužívaním úradov.

V rozhovore sa dočítate:

  • o tom, či ostré statusy premiéra Matoviča na Facebooku voči vicepremiérovi Sulíkovi ohrozujú vládnu koalíciu;
  • ako uhladená, vraj štandardná politická kultúra splodila tri vlny zlodejov, mečiarovských, dzurindovských a ficovských;
  • ako sa ficovci pomocou zákona o štátnej službe „zakopali“ vo funkciách brutálnejšie než komunisti po roku 1989;
  • aké zámery má so štátnymi lesmi, odpadmi, repkou olejnou, drevoštiepkou či malými vodnými elektrárňami.

S akými zámermi ste nastúpili do funkcie ministra?

Predovšetkým som si vedomý, že toto je nová vlna demokratickej zmeny, tretia po roku 1989. Dochádza aj k veľkej generačnej obmene. Prichádza generácia štyridsiatnikov, oni a od nich mladší budú formovať Slovensko nasledujúce desaťročia. Moja rola je byť tým, kto pripomína, odkiaľ kam ideme.

A potom je tu aj nevyhnutnosť zmeny spôsobu užívania moci. To platí o všetkých rezortoch, nie iba o životnom prostredí. Schémy korupcie, partajného zneužívania, schémy prikrývania tajných vzťahov sú na tomto ministerstve podobné ako všade inde. Aj keď je zvonku tabuľka ministerstva životného prostredia, vo vnútri tejto budovy sa rozhoduje o mnohých hospodárskych veciach, reguláciách, pokutách alebo nepokutách, aj o eurofondoch. A preto je aj tento rezort napadnutý všetkými tými vírusmi, ako celý štát.

Musím najprv ministerstvo prebrať pod kontrolu a „refaceovať“ ho na ten štýl užívania moci, o ktorom hovoríme my – čiže transparentný, otvorený a nekorupčný. Trochu to komplikuje, že popri misii tretej vlny demokratickej zmeny je tu úloha previesť štát cez pandémiu COVID-19.

Nepredstavujem si, že bolo v silách politikov pandémiu zastaviť, ale aby aspoň neuškodili. A aby nás skúsenosť s COVID-19 trochu prebrala a stmelila. Lebo úspech napokon záleží najmä od sebadisciplíny jednotlivca. Vláda to môže kaziť a môže ísť aj dobrým príkladom. Podľa mňa na Slovensku sa na to išlo dobre, následky pandémie sú u nás jedny z najmiernejších. Asi sme to, my vo vláde, nepokazili. Je to úspech expertov a občanov schopných sebadisciplíny.

Mnohí pozorujú so znepokojením napäté vzťahy medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Ako to vnímate?

Sme obaja, pán redaktor, zo starej školy. Kedysi sa koaliční politici predstavovali verejnosti najmä ako partneri a ich komunikácia v koalícii bola vnímaná ako komunikácia rodiny. V skutočnosti bolo všetko inak. Pamätám si napríklad, ako si Iveta Radičová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ján Budaj

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie