Denník N

Niektorí rodičia nevideli svojich novorodencov už od marca. Hlavný hygienik konečne uvoľnil návštevy v nemocniciach

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Nešťastní rodičia len nosili do nemocnice materské mlieko, prosili lekárov aspoň o päťminútovú návštevu a čakali, či im sestričky pošlú fotku dieťaťa. V Nemecku by sa niečo také nestalo.

Peter a jeho manželka nevideli svoje dieťa 63 dní. Narodilo sa v marci predčasne, a kým sa ho mohla Petrova manželka prvýkrát od pôrodu dotknúť, musela sa nechať testovať na koronavírus a predložiť v nemocnici negatívny výsledok.

„Neviete si predstaviť tú rýchlosť balenia a kopec radosti, keď bolo isté, že môže prísť k nemu. Po návrate do nemocnice si ho prvýkrát v živote privinula od pôrodu – po 63 dňoch. Ja si ani neviem predstaviť, čo všetko vnútorne prežívala,“ opisuje Peter.

Jana, ďalšia čerstvá matka, je bez svojho dieťaťa už jedenásť dní, Michaela šesť dní. Obe porodili predčasne približne v 29. týždni.

„Prídete domov a zrazu sa neviete zorientovať v reálnom živote. Hľadáte si nejaký denný režim, zamestnávate ruky, ale myseľ je stále niekde s vaším malým bojovníkom v inkubátore,“ hovorí Michaela.

Musela si pravidelne odsávať mlieko, lenže chýbal jej oxytocín, takže to veľmi nešlo, zmocňovala sa jej preto panika. „Som mama, ktorá dieťa nemá pri sebe. Som mama a nemám mlieko. Aká som to teda mama?“

Fotografia dieťaťa, ktorú dostali Peter a jeho manželka z nemocnice

Obe matky, Jana aj Michaela, vyzdvihujú profesionálnu starostlivosť zdravotných sestier a chcú chrániť svoje deti. „Myslím si však, že určité opatrenia, ako napríklad ubytovanie pre rodičov, by mali byť súčasťou moderného zdravotníctva,“ dodáva Michaela.

Vinou koronavírusu sa v slovenských nemocniciach zakázali návštevy, čo na oddeleniach pre novorodencov znamenalo odlúčenie rodičov od predčasne narodených detí, ktoré vzhľadom na vážny stav ešte museli ostať v nemocnici. Organizácia Ženské kruhy, ktorá zastáva práva žien pri tehotenskej a pôrodnej starostlivosti, už bije na poplach a poslala otvorený list ministerstvu zdravotníctva. Pripomína v ňom, že odlúčenie matiek od novorodeniatok vytvára toxický stres a dramaticky poškodzuje vývoj dieťaťa.

Hlavný hygienik vydal až v pondelok 11. mája dlhoočakávané opatrenie, ktorým čiastočne uvoľnil návštevy pacientov v nemocniciach. Rodičia už teda môžu navštíviť aj svojich novorodencov, hoci za prísnych opatrení – vždy len po jednej osobe, rodičia by sa nemali vymieňať. Matka, ktorá chce zostať v nemocnici s hospitalizovaným dieťaťom, musí mať negatívny výsledok testu na koronavírus.

Hlavný hygienik vyjadril v novom opatrení aj to, čoho sa dlho dožadovali občianske združenia: rodič nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie