Denník N

Terapeutka: Keď muž príde o prácu, rozhovor o peniazoch môže byť rozbuškou násilia

Daša Malíková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daša Malíková. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Pre páchateľov násilia sú teraz ‚najideálnejšie‘ podmienky, aby ich násilie mohlo byť intenzívnejšie, zákernejšie, brutálnejšie a najmä skrytejšie,“ hovorí terapeutka Daša Malíková, šéfka poradenského centra Alej, v ktorom pomáha obetiam domáceho násilia.

„Stretávam sa so sledovaním a monitorovaním pohybu žien cez aplikácie, po ktorom nasledovali nekonečné výsluchy o tom, prečo sedem minút stála pri smetiakoch, s kým tam bola a čo robila. Alebo s rituálnym večerným vypočúvaním, s ktorými mužmi sa počas dňa stretla, a každodenné prisahanie na kríž, že s nikým nič nemala. ‚Kreativita‘ v rámci teroru a kontroly je nekonečná,“ hovorí.

Aj v zložitej situácii však ženám môže pomôcť polícia, napríklad okamžitým vykázaním muža z domácnosti na desať dní. Ak sa žena obráti na súd, môže sa toto vykázanie automaticky predlžovať a trvať mesiace alebo aj roky, vysvetľuje v rozhovore Malíková.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako zmrazené súdne lehoty ovplyvňujú domáce násilie,
  • čo môže na ochranu týraných žien robiť polícia,
  • ako často je súčasťou domáceho násilia sexuálne násilie,
  • ako rodičia zneužívajú epidémiu pri striedavej starostlivosti,
  • prečo nie je fanúšičkou striedavej starostlivosti,
  • či pomáhala aj týraným mužom.

Pápež sa modlil za obete domáceho násilia, prezidentka Zuzana Čaputová o ňom nakrútila video a zavolala si do paláca policajného prezidenta. Je domáceho násilia počas epidémie viac?

Vieme, že násilia je viac, ale nedokážeme to zmerať. Veľmi silným spúšťačom násilia je totiž nezamestnanosť mužov a obdobie, keď prichádzajú o prácu.

Je násilie počas epidémie niečím špecifické?

Áno. Snahou každého páchateľa násilia je, aby bola žena izolovaná, bez vonkajšej podpory, možnosti pomoci a informácií zvonka. Aby nevychádzala von, keď ju zbije. Máme prípady, keď muž nepustil ženu von dva týždne, kým sa jej nezahojili zranenia. S týmto si teraz niektorí násilníci vôbec nemusia robiť starosti, pretože ženy vychádzajú von menej, nechodia do práce a podobne.

Pre páchateľov násilia sú teraz „najideálnejšie“ podmienky, aby ich násilie mohlo byť intenzívnejšie, zákernejšie, brutálnejšie a najmä skrytejšie. Skryté tak ostáva nielen násilie, ale aj jeho dôsledky. K tomu sa pridáva aj neistota, pokiaľ ide o budúcnosť. Kým v rodinách, kde nie je násilie, sa ľudia dokážu vecne porozprávať o svojej finančnej situácii, v rodine, kde je násilie, to nie je možné.

Ako sa o peniazoch hovorí v rodinách, kde je násilie?

Tam je to absolútna rozbuška. Násilník považuje diskusie na túto tému za útok na seba ako na muža, na svoju schopnosť postarať sa o rodinu a býva to častým spúšťačom násilia.

Poradenské centrum Alej
0911 417 778 (9:00 – 16:30)
0903 817 578 (16:30 – 18:30)
[email protected]
Centrum pôsobí v celom Bratislavskom kraji.

Ako sa z partnera stane násilník, ktorý chce ubližovať?

Páchateľ potrebuje mať pocit, že má moc nad druhými, a násilie mu tento pocit moci pomáha dosiahnuť. Každý páchateľ násilia si potrebuje vytvoriť ideálne podmienky na to, aby mohol beztrestne robiť to, čo chce. To znamená, aby nebol pristihnutý pri násilí, aby o tom neboli dôkazy, aby to v rodine zostalo tajomstvom, aby o tom žene zabránil hovoriť a aby mal pod kontrolou nielen jej telo, ale aj myseľ. Chce ju odstrihnúť od rodiny, od vonkajšej podpory, od priateľov. V takejto situácii si žena snaží vytvárať ostrovy normálnosti, slobody, úniku, hľadá podporu. A on ich hľadá a systematicky likviduje. Je to taká hra na mačku a myš.

Prečo to násilníci robia? Nevedia, že svojej partnerke ubližujú?

Podľa mojich skúseností je každý páchateľ presvedčený o tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Koronavírus

    Rozhovory

    Životy žien

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie