Denník N

Konšpiračné video Judy Mikovitsovej o koronavíruse videli milióny, Facebook aj YouTube ho odstránili

Z Judy Mikovitsovej robia „najuznávanejšiu vedkyňu generácie“, v skutočnosti bola spoluautorkou jedného článku v top časopise, ktorý pre závažné chyby neskôr stiahli. Reprofoto – YouTube
Z Judy Mikovitsovej robia „najuznávanejšiu vedkyňu generácie“, v skutočnosti bola spoluautorkou jedného článku v top časopise, ktorý pre závažné chyby neskôr stiahli. Reprofoto – YouTube

Video plné konšpiračných bludov videli aj Slováci. Denník N vysvetľuje, prečo sa Mikovitsová mýli.

Hovorí, že nosenie rúšok aktivuje nový koronavírus, že očkovanie proti chrípke zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na COVID-19 o 36 percent alebo že povinné očkovanie pre všetkých by len v Spojených štátoch amerických zabilo prinajmenšom 50 miliónov ľudí.

Uvedené chybné a ničím nepodložené tvrdenia (viac nižšie) vyslovila americká biochemička Judy Mikovitsová v upútavke na dokument Plandemic.

Od minulého pondelka videli 26-minútové video milióny ľudí po celom svete. Na Slovensku o ňom písal dezinformačný web Infovojna, na sociálnej sieti ho propagoval aj kontroverzný publicista Gustáv Murín a člen Katedry botaniky UK v Bratislave. Cez jeho profil video dosiaľ zdieľalo skoro 500 ľudí.

Priznal chybu

Video v nedeľu šírila aj facebooková stránka Katedry mikrobiológie a virológie UK, medzičasom ho stiahla. „Video som na stránku zavesil nevediac celkom, o čo ide. Mojím cieľom bolo, aby študenti o téme diskutovali,“ vysvetlil svoje konanie vedec. Neprial si, aby sme ho menovali.

Video viselo na stránke katedry bez akéhokoľvek komentára, ktorý by varoval, že materiál šíri nezmysly. „Nikdy nedávam popis a v tejto súvislosti išlo o chybu,“ povedal virológ. Pre Denník N dodal, že video obsahuje konšpiračné teórie. „Zmýlil som sa,“ povedal virológ o šírení videa.

Facebook, YouTube či Vimeo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie