Denník N

Prečo v Belgicku vypukla apokalypsa a čo robí východná Európa lepšie ako Západ (+ grafy)

Ilustračný obrázok – Unsplash/Cheng Feng
Ilustračný obrázok – Unsplash/Cheng Feng

Čo krajina, to iný priebeh epidémie. V Česku a na Slovensku je zatiaľ mierny, to isté platí o Fínsku či Južnej Kórei. Naopak, na USA, Belgicko či Taliansko je veľmi pochmúrny pohľad. Je v tom nejaký skrytý vzorec?

Petr Koubský je vedecký redaktor českého Deníka N, článok vznikol s prispením Daniela Kerekesa

Keď už sa raz pustíte do aritmetiky mŕtvych, je najjednoduchšie a v istom zmysle najsprávnejšie – matematicky aj morálne – jednoducho ich sčítať.

Takýto smutný „rebríček“ má potom jasného víťaza. Sú ním Spojené štáty, kde počet obetí koronavírusu už prekročil osemdesiattisíc.

Amerika prevzala neradostný primát po Číne, ktorá dnes už nijako nevyčnieva, a potom po Taliansku. To je dnes na treťom mieste, už ho predbehla Veľká Británia. Obe veľké anglosaské krajiny sú teraz najviac postihnuté, ako sa môžete presvedčiť pri pohľade na prvý graf.

Ten istý graf štyrikrát inak

Takmer nič iné na ňom už neuvidíte. Väčšina ostatných kriviek znázorňujúcich nárast mŕtvych deň za dňom sa krčí úplne dolu v blízkosti vodorovnej osi označujúcej nulu. Je to, pochopiteľne, preto, aby sme mohli do grafu zakresliť tých amerických 80-tisíc.

Takýto graf sa dá sprehľadniť pomocou triku, ktorému sa hovorí logaritmická stupnica.

Na obyčajnej, čiže lineárnej škále počítame 1, 2, 3 a tak ďalej. Na škále logaritmickej počítame 1, 10, 100..., takže krok na stupnici neznamená "o koľko viac", ale "koľkokrát viac". Keď si taký graf chcete sami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie