Denník N

Po roku 2021 by sme sa už z Ficovho majetkového priznania mohli dozvedieť viac

Byt v Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Miro Kern
Byt v Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Miro Kern

Priznania budú podrobnejšie, ich rozsah má byť väčší a na majetok politikov má dohliadať nezávislá inštitúcia.

Keď sa začítate do majetkových priznaní slovenských politikov, otvorí sa pred vami len množstvo otázok bez uspokojivej odpovede. Tu sú len niektoré z nich:

Prečo v roku 2018 zarobil mesačne premiér a neskôr poslanec Smeru Robert Fico podľa svojho majetkového priznania v priemere len 2412 eur mesačne, čo je o 537 eur menej, ako má momentálne asistent poslanca?

Koľko platil Fico za prenájom bytu Ladislavovi Bašternákovi? Prečo zarobila prezidentka Zuzana Čaputová v roku 2018 (do funkcie ju zvolili až o rok neskôr) nula eur, ako to uvádza stránka Národnej rady?

Ako to, že Igor Matovič nemal v roku 2018 žiadny hnuteľný ani nehnuteľný majetok v hodnote nad 35-násobok minimálnej mzdy, keď pred vstupom do politiky vlastnil celoslovenské inzertné noviny?

Čo to presne znamená, že má Boris Kollár podľa svojho priznania „osobné automobily“? Koľko ich je a aké sú to značky?

Prečo už na stránke parlamentu nie sú majetkové priznania dlhoročného ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), keď posledné priznanie musel odovzdať za rok 2018? A prečo z webu Národnej rady zmizli aj priznania dvojnásobného exministra Jána Počiatka (Smer) či už nebohého predsedu Národnej rady Pavla Pašku, keď z politiky odišli relatívne nedávno?

Majetkové priznania tak ako ich politici odovzdávajú a potom časť z nich zverejňuje Národná rada na svojom webe, v podstate nemajú informačný význam a nie je z nich ani zhruba možné určiť veľkosť majetku a hlavne či sa niekto v politike „nabalil“.

Pravdivé, prehľadné majetkové priznania, ktoré by mali skutočnú výpovednú hodnotu, sľubovali najmenej štyri posledné vlády, v skutočnosti boli skôr len formalitou, ktorá voličom o zázemí politikov povie len veľmi málo.

Sľubujú veľa

Koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí tentoraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie