Denník N

Črtá sa prvý veľký koronasúd. K žalobe na Tirolsko sa pridali tisíce dovolenkárov

Policajné hliadky v rakúskej provincii Tirolsko. Foto - TASR/AP
Policajné hliadky v rakúskej provincii Tirolsko. Foto – TASR/AP

Žaloba by mohla byť na súde na jeseň, tvrdí advokát Peter Kolba.

Rakúske lyžiarske stredisko Ischgl nemá nadarmo prezývku alpská Ibiza. Aj v marci tohto roka tu podľa Bloombergu prebiehali typické alpské lyžiarske párty, na ktorých sa pilo už predpoludním, a lyžiari sa tiesnili v baroch, aby si zahrali beer pong.

Jeden z barmanov v obľúbenom podniku Kitzloch mal 7. marca pozitívny test na koronavírus. Tirolskí zdravotníci izolovali a otestovali všetkých jeho kolegov a umožnili, aby sa Kitzloch na druhý deň otvoril s novou zostavou zamestnancov.

K uzatvoreniu baru prišlo až po tom, čo sa ukázalo, že koronavírusom sa nakazili všetci otestovaní zamestnanci. Od 13. marca bolo celé Paznaunské údolie vrátane strediska Ischgl v úplnej karanténe, no turisti pri návrate domov rozniesli vírus do viacerých krajín.

Z dedinky sa stalo jedno z európskych epicentier nákazy, čo môže byť predmetom prvého veľkého súdneho procesu spojeného s koronavírusom.

Včas zrušili len Ramazzottiho

Už takmer 5400 dovolenkárov sa pridalo k skupinovej žalobe rakúskeho Združenia na ochranu práv spotrebiteľov na tirolské úrady, ktoré podľa obvinení podcenili hrozbu a pri uzatváraní konali pomaly.

Podozrenia ešte zvýšili nové zistenia rakúskeho časopisu Profil, ktorý získal uniknuté e-maily medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie