Denník N

Možno sa vďaka koronavírusu konečne naučíme hovoriť o smrti, vraví psychologička, ktorá pomáha onkologickým pacientom

Psychologička Lucia Alakšová. Foto - archív L. A.
Psychologička Lucia Alakšová. Foto – archív L. A.

Ak pacient v týchto dňoch umiera v nemocnici, určite je viac osamelý, upozorňuje psychologička Lucia Alakšová.

Lucia Alakšová pracuje v Onkologickom ústave sv. Alžbety, kde od marca platil prísny zákaz návštev pacientov. Aj preto víta rozhodnutie hlavného hygienika o tom, že umierajúci pacienti dostanú výnimku a budú ich smieť navštíviť ich príbuzní. „Úprimne sa z tejto zmeny teším, pretože doterajší stav mal negatívny vplyv na psychiku pacientov, a dovolím si povedať, že aj na rodinu a blízkych pacienta,“ zdôrazňuje psychologička.

V rozhovore sa dozviete:

  • že téma smrti je pre nás stále tabu,
  • ako sa umiera v nemocnici v čase korony,
  • prečo umieranie v nemocnici bolí viac ako doma,
  • ktorí ľudia zvládajú umieranie vyrovnanejšie,
  • prečo by sme nemali hovoriť o rakovine ako o „zákernej chorobe“.

Mala som zvláštny pocit, keď som vám navrhovala tému umieranie v čase koronakrízy. V našej spoločnosti akoby nie sme zvyknutí hovoriť o smrti. Prečo je to tak?

Áno, aj z môjho pohľadu sa u nás o smrti hovorí stále málo, aj dnes je to tabu téma – nie sme naučení hovoriť o nej otvorene. Myslím si, že keby sa nám podarilo hovoriť o smrti viac, akoby v predstihu, pred tým, ako k samotnému umieraniu prichádza, vedeli by sme sa lepšie nastaviť na potreby zomierajúceho človeka a aj pre pozostalých by bol proces umierania a spracovávania straty o čosi jednoduchší.

Je ťažké povedať, prečo sa u nás hovorí o smrti tak málo. Prvé, čo mi k tomu napadne, je, že ľudia majú zo smrti strach. Možno sa mylne domnievajú, že keď sa ňou nebudú zaoberať, nebude sa ich týkať. Mnohí majú z rozhovorov o smrti, umieraní, pohreboch naozaj obavy a neraz hovoria „nebavme sa radšej o tom, nech si neprivoláme niečo zlé“.

Posledné týždne však o smrti hovoríme viac než inokedy. Denne počujeme v správach, koľko ľudí zomrelo na COVID-19. Už menej sa hovorí o tých, ktorí sa vyliečili. Má to vplyv aj na to, s akými pocitmi prežívame tieto dni?

To, ako médiá aktuálne informujú o situácii s koronavírusom, teda že kladú dôraz hlavne na to, koľko ľudí je nakazených a koľko umrelo, môže mať negatívny vplyv na našu psychiku. Do popredia sa dostáva obava buď o vlastné zdravie a život, alebo o zdravie našich rodičov, starých rodičov. Pocity, ktoré v týchto dňoch prežívame, môžu byť strach, stres, pocit tiesne, úzkosti či paniky.

Pozitívom však je, že sa už hovorí aj o počte tých, ktorí sa vyliečili. Dnes sa na Slovensku robí vysoký počet testov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie