Denník N

Irán uvoľňuje svoje zovretie Iraku

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Atentát na Solejmáního bol jedným z faktorov, ktoré umožnili, aby sa Irak stal o čosi samostatnejším štátom.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keď začiatkom januára zabila americká strela pri jeho návšteve Bagdadu najdôležitejšieho iránskeho generála a najdôležitejšieho veliteľa milícií, vyzeralo to tak, že americké vojská vykopnú z Iraku. Iracký parlament sa zišiel už pár hodín po útoku a prijal symbolickú rezolúciu, ktorá dávala americkým vojakom zbohom.

O viac ako štyri mesiace neskôr sú americké sily stále v Iraku a navyše je jasné, že atentát vytvoril priestor pre novú irackú vládu, ktorá môže získať väčšiu nezávislosť od svojho mocného suseda. Signály nového prístupu bolo možné zachytiť v posledných týždňoch. Najnovším a najsilnejším z nich je, že sa predminulý týždeň stal prechodným premiérom Mustafa Kázimí.

Kto tu vlastne vládol?

Je zaujímavé, že Katáib Hizballáh, milícia do veľkej miery zodpovedná za útoky na americké pozície v Iraku, otvorene obvinila nového premiéra z účasti na americkom útoku s cieľom zabiť iránskych lídrov počas vyjednávaní, pri ktorých mal byť vybraný nový dočasný premiér. Milícia sa stavala proti Kázimímu a vyhrážala sa násilím, ak sa ujme úradu. Iracký parlament to však ignoroval.

Za normálnych okolností by odpor milície podporovanej a riadenej Iránom znamenal jasné znamenie, že Teherán považuje Kázimího za neakceptovateľnú voľbu. Katáib Hizballáh koná ako predĺžená ruka jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktoré viedol práve Kásem Solejmání zabitý americkým dronom.

Tentokrát však Iránci dali najavo, že s tým dokážu žiť. Prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie